Espanjassa liikkuu keväisin maastossa vaarallinen ”kulkuetoukka”. Isokulkuekehrääjä eli espanjalaisittain ”processionaria” on uhka sekä eläimille että ihmisille. Lämmin talvi on edesauttanut toukan aikaista ilmestymistä Etelä-Espanjassa.

Toukat asustelevat pinjamännyissä ja niiden pesän erottaa valkoisena ”pumpulipallona” oksistossa. Sieltä toukat lähtevät liikkeelle ja kiemurtelevat maassa pitkänä letkana. Yhdessä letkassa voi olla yli 50 toukkaa.

Toukat ovat vaarallisia, sillä niihin koskiessa toukka puolustautuu poltinkarvoillaan, joissa on ihmiselle ja eläimelle myrkyllistä ainetta. Poltinkarvat voivat levitä myös tuulen mukana ympäristöön, joten niitä voi saada ihoonsa, silmiin ja hengityselimiin, vaikka toukkaan ei koskisikaan.

Ihmiselle kosketus voi aiheuttaa ihon voimakasta kutinaa ja näppylöitä. Eläimille ja pienille lapsille se voi olla hengenvaarallinen. Koira tai kissa voi uteliaana koskettaa liikkuvaa toukkaa. Tästä seuraa kutinaa turvotusta ja pahimmillaan iho joutuu kuolioon. Eläimen nuollessa kutisevaa kohtaa joutuu myrkkyä myös suun sisään. Tyypillisesti koiralta ”kuolee pois” osa nenää, kielenpää ja huulet. Pieni, nuori tai vakavan myrkytyksen saanut koira ei monesti selviä hengissä tästä.

Jos epäilet, että koirasi tai kissasi on koskettanut toukkia, niin lähde viipymättä eläinlääkäriin. Jos olet metsässä ja kaukana lääkäristä, voit yrittää huuhdella vedellä suuta ja ihoa. Vakavan kosketuksen saanut eläin vetää veltoksi ja on hiljainen.

Ihmisille suositellaan ensiapuna antihistamiinia ja samaten varsinkin lapsen kyseessä ollessa lääkärikäyntiä. Tarkemmat hoito-ohjeet lääkäri Juha Mielikäisen artikkelissa:

http://drjuhamielikainen.com/news/varo-isokulkuekehraajan-toukkaa/

Mijasin vuorella kasvaa runsaasti pinjamäntyjä, joten esimerkiksi Mijasin kaupunki on ryhtynyt ennakkotoimiin vähentääkseen toukkien pesimistä. Pinjamäntyjä on myös kaupunkiympäristössä, erityisesti ulkoilupuistoissa.

Lähde: drjuhamielikainen.com

Kuva: srperro.com