Tulva-alueille rakennettu laittomasti

Usean päivän rankkasateet ja tulvat saivat Guadalhorce -joen pinnan nousemaan ja sadat asunnot joen varrella jäivät veden valtaan. Pelkästään Cártaman alueella on noin 300 kiinteistöä tulvavaara-alueella.

Malaga Hoy -lehdessä julkaistu ilmakuva alueesta sateiden jälkeen kertoo karun todellisuuden; sadat talot uima-altaineen ja varastoineen ovat jääneet lähes täysin nousseen veden alle. Áloran, Pizarran, Cártaman ja Alhaurín de la Torren alueella on rakennettu lukuisia kiinteistöjä laittomasti alueille, jotka ovat liian lähellä jokea ja tulvavaarassa. 

Guadalhorce tulva malagahoy

 

Keskustelu laittomasti rakennetuista asunnoista oli otsikoissa myös vuonna 2010, jolloin joki tulvi yli reunojen ja 45 henkilöä jouduttiin pelastamaan tulvan alta. Cártaman kaupunki tutkii edelleen 300 laittomasti joen läheisyyteen rakennetun kiinteistön tilannetta. Laittomat asunnot määrätään purettaviksi mutta lainvoimaisen päätöksen saamiseksi menee vielä vuosia.

Alueen laittomia kiinteistöjä on edelleenkin myynnissä ja uudet omistajat päätyvät tietämättään samaan tilanteeseen. Monelle joka ei ole kokenut alueen voimakkaita sateita on ehkä hankala ymmärtää vaaraa, johon tulva-alueelle rakentaminen voi johtaa.

Omistajat jotka eivät myy asuntoaan ovat pysyneet tontilla ajatellen, että tulvat ovat niin harvinaisia, että suurin osa vuosista on sateettomia ja aikaa nauttia uima-altaasta ja jokivarresta on runsaasti.

Kuntien tarkastukset ja sakot sekä laittomille alueille rakennettujen kiinteistöjen purkukehotukset otetaan osittain ymmärtäen vastaan; osa omistajista kuitenkin pitää turvallisuuskysymystä liioitteluna ja kuntien kiusantekona.

Rankkasateet Costa del Solin alueella joulukuussa veivät kahden ihmisen hengen ja aineellisten tuhojen suuruuden arvioidaan olevan noin 25 miljoonaa euroa. Materiaaliset vahingot koskettivat noin 6000 henkilöä.

Tiedot: MalagaHoy, Diariosur
Kuva: MalagaHoy