Espanjassa vipeltää ja lentää epämiellyttäviä ja hiukan vaarallisiakin otuksia. Tässä katsastus yleisimpiin, uusimpana ”Supella longipalpa” torakka, joka viihtyy kuivissa tiloissa kuten asuntojen olohuoneissa.

Tuttu torakka

Tyypillinen Espanjassa esiintyvä torakka (cucaracha) on viemäreissä viihtyvä tumma ja suurikokoinen ns amerikantorakka, joka osaa myös lentää. Tämä torakkalaji on pystytty pitämään kurissa hyvin pitämällä viemäristö puhtaana. Kunnat ovatkin myrkyttäneet säännöllisesti viemäriverkostojaan. Tarkka siivous on varmin tapa pitää koti torakkavapaana. Nämä otukset ovat enemmän puistattavia kuin vaarallisia ja niiden torjuntaan on monia kikkoja. Lue tästä miten toimia jos kodistasi löytyy torakoita.

Hyönteiset

Espanjassa listataan olevan kolme vaaralliseksi listattua hyöteislajia.
Yksi niistä on normaalia huomattavasti suurempi aasianherhiläinen (avispa asiática), jonka pistot ovat vaarallisia. Tämä hyönteinen myös heiluttaa luonnon tasapainoa, sillä se metsästää pölytyksessä tarpeellisia mehiläisiä.

Tiikerihyttynen (mosquito tigre) viihtyy kosteikkojen lähellä ja Espanjassa sitä esiintyy itä- ja etelärannikolla sekä Baleaareilla. Viime kesänä sitä tavattiin ensimmäisen kerran myös Andalusiassa. Se lentää myös päivällä toisin kuin tavallinen hyttynen. Tiikerihyttynen levittää viruksia ja on siksi vaarallinen. Viranomaiset seuraavatkin tilannetta ja yrittävätkin rajoittaa sen leviämistä.

Palmupuiden tuholainen punainen palmukärsäkäs (picudo rojo) on ihmiselle vaaraton mutta vahingoittaa palmuja.

SONY DSC

Uusi torakkalajike

Aikaisemmin vain Madridissa ja Barcelonassa tavattu torakkalaji ”Supella longipalpa” on löytynyt nyt myös Málagasta. Lajia esiintyy ennen kaikkea Yhdysvalloissa. Se pärjää ”amerikantorakkaa” paremmin ilman vettä.

Hyöteistorjuntaan erikoistuneen Rentokil yrityksen edustaja Jacinto Diez kertoo, että lajike ei ole saanut suurta jalansijaa vielä Costa del Solin alueella, sillä alueen perinteiset torakkalajikkeet (saksan-, aasian- ja amerikantorakka) eivät ole antaneet uudelle lajikkeelle tilaa perustaa omia yhdyskuntia. Nopeasti sopeutuva ”Supella longipalpa” lajike pesiytyy kuitenkin pienempinä yhdyskuntina esimerkiksi kuiviin asuinhuoneistoihin tai liiketiloihin ja selviää alhaisissakin lämpötiloissa. Yllättävistä paikoista löytyvät torakkayhdyskunnat saadaan kuitenkin hyvin tuhottua. Myrkytys tehdään 15-20 päivän välein kunnes sekä aikuiset torakat munat on saatu tuhottua.

Tiedot: Diariosur