Marbella valmistautuu ulkomaalaisten uuteen ryntäykseen. Kaupungintalolla on nyt ymmärretty heidän arvonsa ja suunnitelmat palvelun parantamiseksi on käynnistetty.

 Ulkomaalaisten ryntäys Espanjaan 2000 –luvun  alussa yllätti espanjalaiset ja rahan virtaminen maahan sai heidät vain ojentamaan kätensä ja vastaanottamaan valuuttaa kaksin käsin.  Tunnetuin seurauksin osa siitä meni myös omaan taskuun. Monen kaupungin kaupunginjohtoa on ollut ja on vieläkin vankilassa rahojen pimittämisestä.

Nyt häämöttää edessä uusi taloudellinen nousu, sillä kiinteistöjen liikkuvuus alkaa olla jo sama tasoa kuin vuonna 2007. Tällä kertaa Marbella haluaa olla valmis. Kaupunki on päättänyt teettää tutkimuksen, jonka perusteella suunnitellaan ja muokataan kaupunginpalveluita nykytarpeita vastaavaksi.

Marbellassa asuville ulkomaalaisille on laadittu 39 kohtainen kysely, jossa tiedustellaan heidän työelämästä, perhesuhteista, vapaa-ajanvietosta, yhteiskunnan palveluiden käytöstä, ostotottumuksista jne. Tämä kysely on ensimmäinen laatuaan. Se ajoittuu myös sopivasti tulevien toukokuisten kunnallisvaalien alle.  Alle 20% äänestykseen oikeutetuista ulkomaalaisista äänestää vaaleissa ja tätä lukua haluattaisiin korottaa.

Kaupunginjohtaja Ángeles Muñoz sanoo, että koska kaupugin asukkaista melkein 40% on ulkomaalaisia ja kaupungin talous on kunnossa turismin ansiosta, se täytyy näkyä myös kaupungin tekemissä päätöksissä.  Kyselyn vastausten perusteella voimme muokata kaupungin palveluita sen asukkaiden tarpeita vastaaviksi, kertoo Muñoz. Suunnitelmissa on myös perustaa kaupungintalolle uusi yksikkö ulkomaalaisille. Ulkomaalaisvaltuutettu  löytyy jo mm. Mijasista ja Fuengirolasta.

Espanjassa kaupungit saavat valtiolta ja aluehallinnolta tukea virallisen asukasluvun mukaan. Myös Marbella kampanjoi, että kaupungissa asuvat ulkomaalaiset rekisteröityisivät (empadronamiento) kaupungin asukkaaksi. Tämä ei vaikuta mitenkään asukkaiden valtionverotukseen, painottaa Muñoz. Rekisteröitymällä saat ainostaan etuja kaupungin palveluista ja kaupunki saa tukea koulujen, puistojen, poliisin ja muiden yleishyödyllisten palveluiden ylläpitoon.

Marbellassa näkyy muuttajien profiilin muutos. Eläkeläisten määrä on pienentynyt ja nyt kaupunkiin muuttaa keski-ikäisiä, jotka työskentelevät liike-elämässä.  Monella perhe asuu Marbellassa ja toinen vanhemmista käy arkipäivät töissä jossain muussa Euroopan maassa ja lentää pitkiksi viikonlopuiksi perheensä luokse.  Toiset siirtävät yrityksensä kokonaan tänne tai perustavat uuden. Tämä on Marbellalle tärkeä kohderyhmä, sillä he tuovat tietotaitoa ja investointeja mukanaan.

Marbella haluaa asettua hyviin asemiin kilpailussa, joka vallitsee nyt ulkomaalaisista Costa del Solin kaupunkien välillä.Tervetuloa Marbellaan, toivottaa Àngeles Muñoz, me haluamme  että viihdytte täällä. Tämä voi osoittautua Marbellalta viisaaksi vedoksi.

Lähde: Sur in English