Rantaravintoloissa valmistettavat sardiinivartaat ”espeto de sardinas” halutaan listätä Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Hanketta ajaa Marbella Activa yhdistys.

Järjestö haluaa nostaa esille perinteisen paikallisen kalanvalmistuksen ja siihen liittyvän sosiaalisuuden. Yhdistys perustelee hankkeen nostavan perinneruoan arvostusta ja tuovan sen näkyväksi. Usein emme edes huomaa lähellä olevia perinteitä emmekä kunnioita ja arvosta niitä tarpeeksi. Tikkuihin pujotettujen sardiineiden kypsennys avotulella on paikallinen perinne, joka kokoaa perheen ja ystävät yhteiseen ruokapöytään.

Marbella Activa on aloittanut hankkeen, mutta korostaa hankkeen olevan koko rannikonalueen yhteinen. Mahdollisuus saada espeto de sardinas Unescon maailmanperintölistalle on todellinen, mutta prosessi on vuosien mittainen. Hanke itsessään jo nostaa perinneruoan tunnettavuutta ja arvostusta.

Espanjalainen rantalounas

Sardiinit ovat suosittu kesälounas erityisesti sunnuntaisin rannalla rantaravintolassa (chirinquito) nautittuna. Sen kanssa seurue voi jakaa ison salaatin ”ensalada mixta”, juomaksi raikas ”tinto de verano” (punaviini ja sooda/sitruunaliku) tai olut (cerveza) ja jälkiruoaksi vahva kahvi (cafe solo). Ruoka on tarpeeksi suolainen ja kevyt hellepäivän ateriaksi. Ja taas jaksaa maata rannalla!

Tiedot: Diariosur

Unesco on vuodesta 1972 ylläpitänyt maailmanperintöluetteloa. Yleissopimus maailman kulttuuri- ja luonnonperinnön suojelemiseksi on Unescon hyväksymä kansainvälinen sopimus. Sen keskeisenä lähtökohtana on huoli maailman uhanalaisen kulttuuri- ja luonnonperinnön säilymisestä tuleville sukupolville. Sopimuksen tavoitteena on eri kansakuntien ainutlaatuisen perinnön arvostuksen lisääminen ja sitä koskevan tiedon levittäminen.
Maailmanperintöluetteloon pääseminen edellyttää kulttuuriperintökohteelta, että se on inhimillisen luovuuden mestariteos tai poikkeuksellisen merkittävä todiste olemassa olevasta tai jo hävinneestä kulttuurista. Luonnonperintökohde voi kertoa maapallon historian tärkeästä kehitysvaiheesta tai olla esimerkki käynnissä olevasta ekologisesta tai biologisesta muutoksesta. Se voi edustaa poikkeuksellisen kaunista maisemaa tai olla uhanalaisen eläinlajin tyyssija. (Wikipedia)