Aurinkorannikolla toimiva Saapas-ryhmä tarjoaa apuaan lapsille ja nuorille. Ryhmän periaatteena on toimia nuoria kunnioittaen, nuorten ehdoilla ja antaa apua tarpeen tullen. Ryhmän toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Saapas on toiminut Aurinkorannikolla syksystä 2014 lähtien.

Historia

Aurinkorannikon Saapas-ryhmä on osa Suomen Palveluoperaatio Saapas -toimintaa, jota on ollut jo vuodesta 1972 lähtien. Saapas on evankelisluterisen kirkon vapaaehtoista, etsivää nuorisotyötä, joka on suunnattu alle 18-vuotiaille.

Toiminta

Aurinkorannikon Saapas-ryhmä toimii suomalaisen seurakunnan alla ja se toimii samoilla periaatteilla kuin Suomessakin. Ryhmä liikkuu nuorten parissa näiden vapaa-aikana. Saapas-ryhmän tarkoituksena ei ole olla vain juopuneiden nuorten auttajina, vaan myös nuoria kuuntelevina ja heistä välittävinä aikuisina.

Saapas on ryhmä vapaaehtoisia, jotka haluavat olla auttamassa nuoria, sekä toimia nuorten hyväksi. Ryhmällä on Kajaanissa kummisaapas, joka auttaa ja tukee ryhmää tarvittaessa. Tällä hetkellä ryhmään kuuluu noin kymmenen vapaaehtoista työntekijää. Ryhmä perustettiin syksyllä 2014, ja ensimmäiset vapaaehtoiset koulutettiin tammikuussa 2015. Ensimmäinen päivystys oli Kansainvälisillä päivillä huhti-toukokuussa.

Vastuuhenkilöinä alueella toimivat kirkon työntekijä Tuisku Pekkarinen, joka toi ryhmän tänne. Muita aktiivisia vastuuhenkilöitä ovat Camilla Lindström, Ritva Pekkanen, Hanna Kytölä-Lundström, Nuorten keskuksen erityisnuorisotyön sihteeri Ville Viljakainen sekä Laura Pippuri.

Ryhmä on keskittänyt päivystyksensä Fuengirolassa vilkkaisiin Feria-aikoihin sekä koulujen alkuun ja loppumiseen. Mikäli vapaaehtoisten määrä kasvaisi, ryhmä voisi päivystää vaikka joka viikonloppuna. Syksyllä on tarkoitus aloittaa myös puhelinpäivystys, joka tosin on vasta ajatuksen tasolla.

Ferioilla ja tapahtumissa päivystää Saappaan lisäksi Guardia Civil, Cruz Roja ja Civil Protection, mutta varsinaisesti muita nuoria auttavia ryhmiä alueella ei ole. Ryhmän toiminnasta ollaankin oltu kovasti kiinnostuneita.

Lisätietoa Saapas-ryhmästä: http://www.nuortenkeskus.fi/fi/etusivu/ ja https://www.facebook.com/Saapas