Arkikulkeminen onnistuu Aurinkorannikolla hyvin pyöräillen ympäri vuoden. Varsinkin Fuengirolassa, Málagassa ja Axarquíassa maasto on tasaista.

Lukiolainen Stina Rantanen lähtee asioille ympäri vuoden usemman kerran viikossa Los Pacosista Fuengirolan suuntaan siskon pyörää lainaten. Jos ei ole ruuhkaa niin kaupungin toiselle laidalle Sohailin linnalle polkee noin 20 minuutissa.

Stina polkee jalkakäytävällä, koska ei koe liikenteen seassa polkemista turvalliseksi. -Poljen autokaistalla vain iltaisin kun ei ole paljon liikennettä. Kypäräkin löytyy päästä aina kun hiusmallisen sallii. -Kun hiukseni ovat kiinni, niin kypärä ei mahdu päähän, naurahtaa Stina.

Vaihtoehtopyöriä

Jos maasto on kumpuilevampaa tai omat voimat eivät ole niin vahvat, on lisävoimaisia pyöriä tarjolla. Sähköpyörät ovat yleistymässä Espanjassa ja Studio MindBodyn omistaja Liisa Hanén polkeekin joka päivä Torreblancan yläosasta alas Fuengirolaan sähköpyörällä.

Pyörä painaa yli 40kg, joten se ei ole mitenkään ketterä kaupunkipyörä, toteaa Liisa, mutta se on aivan ehdoton kun kuljen matkan monta kertaa päivässä. Otan sen sisälle studioon aina päiväksi, näin se pysyy tallessa. Aurinkovoimalla toimiva pyörä olisi täällä todella näppärä, mutta minun Helkamani akku kestää kyllä ladattuna monta päivää. Ihan halvimpien täällä myytävien mallien akkua pitää ladata useammin.

Kerrostaloasujalle kätevä on rungosta taittuva pyörä. Sen saa hissiin tai vaikka ravintolan eteiseen mukaan ja varkauden mahdollisuus vähenee huomattavasti.

Pyöräillen kaupunkikierokselle

Tasaisin maasto Aurinkorannikon rantakaupungeista on Fuengirolassa, Málagassa ja Axarquíassa Málagasta aina Nerjaan asti. Pyöräteitä rakennetaan lisää jatkuvasti, mutta niiden suunnittelija ei tunnu aina olevan itse pyöräilijä. Tiet saattavat loppua kesken kaiken tai ne olevat todella kapeita. Pyörätiet on merkitty yleensä punaisella asfaltilla. Pyöriä liikkuukin myös autojen seassa ja jalkakäytävillä.

Stinalla on vielä suunnitelmissa tutkia Málagan kaupunkia pyöräillen. Tiedossa on, että sieltä voi vuokrata pyöriä sekä ”turistitelineestä” että ihan vuokrausliikkeistä. Myös kaupungeista toiseen pääsee ketterästi Paseo Maritimolla rantaa seuraten. Sateella tiet ovat todella liukkaita ja se saattaa yllättää ensikertalaisen ikävästi.

Varkaudet

Ikävin puoli pyöräilyssä Aurinkorannikolla on pyörien varastaminen. Varsinkin kalleimpien pyörien kanssa varkaita ei pidättele edes kaksi lukkoa. Myös irtilähtevät osat kuten esimerkiksi satula lähtevät usein toisiin pyöriin. Vakuutukset eivät Espanjassa juuri korvaa polkupyöriä, ellei varkaus tapahdu kotoa tai omasta lukitusta autotallista. Kannattaakin hankkia tavallinen huomaamaton kulkupeli, joita voi ostaa käytettynä tai uutena. Käytettyjä saattaa löytää esimerkiksi Espanjantori.Comin ilmaiselta ilmoituspalstalta tai alueen FB ryhmistä. Uusia voi ostaa paikallisista pyöräilykaupoista tai isosta urheilutavaraketjusta Decatholonista, jolla on useita myymälöitä ympäri Espanjaa.