Muutto Espanjaan toi rentoutta ja iloa elämään

Totaalinen arvojen muutos toi lapsiperheen Espanjaan. Tärkeimpinä asioina elämässä ovat tällä hetkellä terveys, yhdessäolo ja rento elämästä nauttiminen. Espanja mahdollistaa kasvissyöjäperheelle myös tuoreiden raaka-aineiden hankinnan ympäri vuoden.

Eeva ja Tini Lucas lapsineen tekivät puoli vuotta sitten suuren muutoksen elämässään. Etelä-Suomessa sijainnut itserakennettu unelmakoti ihanine puutarhoineen ja sisustuksineen on vaihtunut pienempään vuokrakotiin Mijaksessa Aurinkorannikolla. Vaikka ruokailu sujuukin nykyään luovasti pienessä olohuoneessa, ei entistä isoa keittiötä ja ruokapöytää ole ikävä.

Olemme saaneet tilalle niin paljon muuta arvokkaampaa, toteavat Eeva ja Tini yhteen ääneen. – Tätä ei tapahtunut ennen Suomessa, huomauttaa Tini, kun pieneen olohuoneeseen kokoontuu koko perhe kertomaan muutosta. Olemme nyt enemmän yhdessä ja nautimme toistemme seurasta. Juuri 17 vuotta täyttänyt Pinja, Bennet 13v, Celine 9v ja Solana 5v ovat kaikki tyytyväisiä uuteen elämään Espanjassa. Tästä kodista huokuukin hieno rauha ja tasapaino.

perhe2 2

Suomessa ikävä ilmapiiri

Vaikka omassa elämässämme ei ollut mitään vikaa Suomessa, niin ympäristöstä heijastui ikäviä asioita elämäämme, kertoo Eeva. Koulussa oli lapsiin kohdistuvaa kiusaamista sekä oppilaiden että opettajien puolelta ja yleinen ilmapiiri Suomessa on kovin saavuttamiskeskeinen ja kiireinen. Viimeinen tippa oli kun Eeva ei saanut tarvitsemaansa hoitoa harvinaislaatuiseen sairauteensa, vaan sitä vähäteltiin sairaalassa. Silloin perhe alkoi miettiä, josko olisi aika toteuttaa seuraava unelma ja asua ulkomailla. Espanja oli niiden maiden listalla, joissa sairaus hoidetaan hyvin ja jopa suomalainen lääkärikin suositteli Espanjaan muuttoa siellä saatavan laadukkaan hoidon vuoksi.

Totaalinen muutos

Hartaudella rakennettu ja sisustettu omakotitalo sekä irtain omaisuus laitettiin myyntiin. Kukin sai täyttää oman valintansa mukaansa kaksi matkalaukkua henkilökohtaisilla vaatteilla ja tavaroilla. Vaikka mitään ylimääräistä ei mukaan pitänyt ottaa, niin Eeva salakuljetti muumimukit muistona Suomesta.

muumimukit2

Tini ajoi perheen koiran, toisen kissan sekä painavien työkalujensa kanssa perheen tila-auton Espanjaan. Eeva, lapset ja 10 matkalaukkua sekä toinen kissa tulivat perässä lentokoneella. Perillä odotti Tinin hyvin siivoama kuukaudeksi vuokrattu leirintäalueen mökki. Kyllä se talon pienuus sai ensin hieman vetämään henkeä, muistelee Eeva.

Muutto vei voimat ja Eeva pääsi nopeasti täällä sairaalassa asianmukaiseen hoitoonkin heti maahan tullessa. Kohtelu oli aivan toista kuin Suomessa, hän toteaa, minut otettiin vakavasti.

eeva tytöt

Onnekkaiden sattumien kautta löysimme pian tämän rivitalon ja olemme täällä oikein tyytyväisiä. Vaikka yhteiset oleskelutilat eivät ole niin isot, niin talo on muuten kodikas. Mijas Golfin alueella asuu paljon espanjalaisia, joten olemme oppineet nopeasti kieltä. Täällä on myös turvallista lasten leikkiä ulkona. Ovikello soikin ja Selineä ja Celenaa tullaan hakemaan rullaluistelemaan.

Eeva ja Pinja käyvät yhdessä opiskelemassa Espanjaa. Olemmekin lähentyneet täällä hurjasti, he sanovat, teemme muutenkin asioita enemmän nyt yhdessä. Bennet toi Suomesta lahjaksi saamansa polkupyörän mukanaan Espanjaan ja sillä on ollut käyttöä. Poika polkee päivittäin pitkiäkin matkoja -Täällä on ihan parasta kun voi olla ulkona ympäri vuoden, toteaa Bennet.

bennet pyörä

Monenlaisten allergioitten vuoksi koko perheon kasvisyöjiä. Eeva on aina tehnyt kaikki ruoat itse ja etsimällä on täältä löydetty hyvät vihannesten ja hedelmien myyjät. Teen itse myös saippuoita ja voiteita, luonnollista elämää kannattava Eeva kertoo. Täällä on löytynyt hienosti luomuvalikoimaa ja selvästi tämä asia on muutenkin yleistymässä Espanjassa.

Ihana koulu

Celine, Solana ja Bennet käyvät paikallista espanjalaista koulua. Siellä ollaan totuttu ulkomaalaisiin, sillä osa oppilaista on mm. englantilaisia. Perheen lapset saavat tukiopetusta, sillä kukaan heistä ei puhunut espanjaa maahan tullessa ja muut oppilaat ovat myös auttaneet asioiden sisäistämisessä. Opettajat ovat lasten mielestä tässä koulussa ihania. Yksi opettajista auttoi ihan kädestä pitäen Eevaakin aluksi täytämään kaavakkeita ja saamaan koulurutiinit alkuun.

matkalla kouluun

Pinja opiskelee espanjaa ja miettii mitä tahtoisi opiskella seuraavaksi. Hevoset ja urheilu kiinnostavat nuorta naista ja jahka mopo löytyy alle, niin reviiri varmasti laajenee nopeasti.

Espanjalainen välittäminen

Eeva ja Tini ihailevat erityisesti paikallista tapaa osoittaa välittämistä avoimesti. Täällä halaillaan paljon ja muutenkin tehdään asioita yhdessä.Olemme tutustuneet naapureihin ja vuokraisännästäkin on tullut ystävämme. Jopa paikallinen liikennekulttuuri saa kiitosta. On hienoa kun autoilijat kommunikoivat keskenään ilmein ja elein, toteaa Tini. Vaikka kaikki asiat eivät aina suju niin nopeasti kuin toivoisi niin se on kuitenkin vaan asennekysymys, hän lisää. Noita hyviä puolia on kuitenkin niin paljon.

eeva tini

Ammattitaidolle kysyntää

Molemmille järjestyi samantien ammattiavastaavaa työtä. Eeva on sairaanhoitaja sekä monipuolinen luontaisterapeutti ja toimii paikallisessa Andacare hoiva-alan yrityksessä sekä aloittaa juuri hoitojen tekemisen Afrodite -hoitolassa. Tini on sähkösentaja, jonka laaja-alainen osaaminen kiinnosti heti Juha Hamaroa Installaciones Hamarosta. Monipuolinen mies tekee myös perinteistä jäsenkorjausta ja reikihoitoja.

Olemme todella tyytyväisiä tekemäämme ratkaisuun toteaa koko perhe kuin yhdestä suusta. Elämä täällä on paljon mukavampaa kuin olimme kuvitelleet.

Videolla teini-ikäiset Pinja ja Bennet kertovat miltä ajatus Espanjaan muutosta tuntui ja miten se on sujunut.

Kuvat: Lucasin perhe ja Espanja.Com