Muuttajien tarinoita: Aktiiviset muuttolinnut

Kasvava joukko eläkeläisiä viettää talven pimeimmät kuukaudet Espanjan auringossa. Riitta ja Reijo Eskelinen ovat malliesimerkki siitä miten omatoimisuus, uteliaisuus ja mielikuvitus tekevät matkasta rikkaan ja mielenkiintoisen.

Riitta ja Reijo ovat nyt seitsemättä talvea Aurinkorannikolla. Pariskunnalla riittää Suomessa harrastuksia sekä puhteita mm. kasvimaassa, kanoissa ja puutarhassa, eivätkä he osaa olla toimeettomana Espanjassakaan. Matkan lähestyessä aletaan suunnittelemaan, että mitkä projektit tullaan ottamaan työn alle ja tuodaan sitten mukana tarvittavat materiaalit. Matkalaukkuun mahdutetaan videokasetit, diat, askartelutarvikkeita, kutomisvälineet jne.

satama julk

Taiteilua

Aktiivinen pariskunta harrastaa yhdessä ja erikseen. Riitta kutoo sukkia vastasyntyneille Suomi 100-vuotta juhlan kunniaksi, askartelee todella upeita kortteja ja vaihtaa kuulumisia postikorttien välityksellä tuntemattomien kanssa Postcrossing-ryhmässä. Jo noin 2000 korttia on häneltä lähtenyt maailmalle viimeisen viiden vuoden aikana. Viimeisin oli Hong Kongiin lähtenyt 2 900 000 Suomesta lähetetty Postcrossin kortti. Kaukaisin itselle tullut kortti taitaa olla Fidžin saarelta, miettii Riitta. Taiteellisuus näkyy myös Riitan ottamissa upeissa valokuvissa. Reijo jää vielä aamuisin vetämään peittoa korville kun minä jo menen aallonmurtajalle ikuistamaan noita upeita auringonnousuja, nauraa Riitta.

aurlasku2 julk

Kanoihin hurahtaneet

Suomessa huhtikuun puolenvälin kieppeillä saapuvat joka kesäiset leasing kanat ja kukko. Toimi -kukko on ollut Eskelisillä kanojen vahtina jo kolme vuotta. Kuulumisia vaihdetaan kanojen omistajien kanssa talven aikana Facebookissa. Olemmekin aivan kanoihin hurahtaneita, sanoo Riitta.

Espanjassa kanaikävään saadaan lohdutusta käymällä läheisellä Benalmádenan Parque de Palomassa eli Lintupuistossa. Siellä kanat, puput, riikinkukot ja muut siivekkäät elävät vapaana sulassa sovussa. Riitta tunnistaa hautovan kanan äänen ja onkin löytänyt puistosta myös tipuja hautovan kanan. Retket puistoon ovat tihentyneet, jos vaikka ehdittäisiin nähdä tiput ennen Suomeen paluuta, miettii Reijo.

Lentäviä lintuja bongataan Suomessakin, mutta Espanjassa retki kosteikoille muuttolintuja katsomaan on vielä suunnitelmissa.

Pienet purjeet julk

Tekniikkaa ja historiaa

Reijon mielipuuhaa on etsiä rannalta metallinpaljastimella aarteita. Löysin tuon laitteen kirpputorilta ja sain sen edullisesti, hän kertoo. -Lisäksi siinä tulee samalla siivottua rantaa, liikuttua ja päivän venyttelyt tehtyä. Mukana Suomesta Reijo toi pinon vanhoja videokasetteja, joita nyt muuntaa digimuotoon. Näitä on kiva näyttää sukujuhlissa ja lapsenlapsille. Myös valokuvanegatiivien siirto digiaikaan on työn alla. Reijo tekee sukututkimusta ja heillä on myös tallella perheen sodanaikaista kirjeenvaihtoa. Niihin syvennytään silloin kun tekee mieli rauhoittua ja keskittyä.

Mondan linna julk

Retkeilyä

Paikallisiin kyliin Riitta ja Reijo käyvät tutustumassa vuokra-autolla. Kartta käteen ja rohkeasti liikkeelle! Monda ja ”Vain elämää” televisiosarjan kuvauksetkin löytyivät ihan vahingossa (kuva). Markkinat ja muut tapahtumat löytyvät alueen suomenkielisistä tiedotusvälineistä. Hautausmaissa kiinnostaa historian havina sekä paikallinen kulttuuri ja ne pitääkin kiertää joka maassa.

Näitä seikkalijoita ei kielitaidottomuuskaan hidasta. Reijon englanninkielen opinnot keskikoulupohjalta ovat riittäneet ja kädet avuksi sanoo Riitta. -Aina olemme pärjäneet ja tulleet juttuun paikallistenkin kanssa. On tässä muutama sana espanjaakin tarttunut vuosien aikana.

Kielitaitoa tärkempi taitaa kuitenkin olla Riitan ja Reijon todella positiivinen elämänasenne ja avoin suhtautuminen uusiin asioihin. Sitä ei korvaa laajinkaan sanavarasto tai täydellinen kielioppi.

Iltarusko julk

Valokuvat artikkelissa: Riitta Eskelinen