Huhtikuussa alkavat Malagassa koiranpäivät. Lemmikin saa ottaa mukaan julkisiin tiloihin ja kulkuneuvoihin jollei tätä erityisesti kielletä. Aiemmin asia oli päinvastoin. Omistajilta vaaditaan myös lemmikkien tarkempaa rekisteröintiä.

Kun säädös astuu voimaan velvoitetaan myös Malagan kaupunkiin rekisteröityjen 98 000 koiran kirjaamista DNA -pankkiin. Lemmikin kirjaaminen DNA -pankkiin tehdään eläinlääkärin ottamasta verinäytteestä. Omistajalle tästä tulee noin 35 euron lasku, mutta kaupunki lupaa avustuksia vähävaraisille, jotta koirien rekisteröinti ei ole rahasta kiinni.

Säädöksen voimaanastumisesta lähtien on omistajilla puoli vuotta aikaa kirjata koira DNA pankkiin. Kirjaamatta jättämisestä voidaan antaa 500 euron sakko. Merkiksi rekisteröinnistä koiran pantaan kiinnitetään merkki tai omistaja pitää mukanaan korttia, jossa tiedot löytyvät.

Kaupunki siistimmäksi

Koirien rekisteröinnin myötä myös katujen siistinä pitämisen uskotaan helpottuvan. Koiran jätöksistä voi DNA-testillä selvittää koiran ja omistajalla napsahtaa katujen likaamisesta sakko. Suunnitelmissa on, että puhtaanapitotyöntekijät ottaisivat näytteitä siivousalueiltaan viikottain. Jätöksen analysointi maksaa noin 18 euroa ja maksu maksetaan aluksi kaupungin varoista, mutta lemmikin omistajan löytyessä peritään maksu häneltä. Sakko jätösten jättämisestä kadulle vaihtelee 212 -500 euron välillä. Sakko on suurempi jos koiran kakan jättää korjaamatta puistoalueelta, jalkakäytävältä ja koulujen ja terveyskeskusten läheisyydestä.
Koirien jätösten keräämiseksi on järjestetty lukuisia kampanjoita, mutta välipitämättömyys omistajien keskuudessa on silti todellisuutta. DNA testien mahdollistamien sakotusten avulla pyritään siisteyteen vaikuttamaan näin sanktioiden avulla.
Malagan lisäksi sama malli on jo käytössä useissa kaupungeissa Kataloniassa, Madridissa, Baskimaalla ja Valenciassa. Yhä useammat kaupungit tulevat tekemaan DNA-testejä ja koirien ja ennen kaikkea omistajien kontrolloinnilla pyritään siisteyskasvatukseen sakon uhalla.

Lisää vapauksia

Vaikka kakkakysymys nousee koirien rekisteröinnissä otsikoihin on Malagan uudistuksessa paljon koirien ja omistajien elämää helpottavia muutoksia. Ajattelumallin muutos, että koirat ovat tervetulleita julkisiin tiloihin jollei sitä erityisesti kielletä. Monen mielestä lemmikeiden kanssa liikkuminen rikastuttaa elämää ja useimmille ravintoloiden terasseille ovat nelijalkaiset ystävät olleet tervetulleita aiemminkin. Ruokakaupat ja terveyskeskukset ovat edelleen paikkoja joihin lemmikeillä ei ole asiaa. Rantaelämäkin lemmikin kanssa onnistuu, sillä Malagan alueelta löytyy useampia ns koirarantoja. Katso aiheesta aiemmin kirjoitettu artikkeli tästä.

Tiedot Diariosur