Ronda on yksi Andalusian viehättävimmistä kaupungeista ja täynnä historiaa. Se sijaitsee korkealla ylätasangolla Málagan provinssissa ja on tunnettu syvästä El Tajo -rotkosta, joka jakaa kaupungin uuteen ja vanhaan puoleen. Kaupunginosat on yhdistetty sillalla. Ronda on myös tunnettu Espanjan vanhimmasta härkätaisteluareenasta.

Noin 36 000 asukkaan Ronda on yksi Andalusian nopeiten kasvavimmista kaupungeista. Yksi Espanjan vanhimmista kaupungeista suorastaan pursuaa historiaa. Maantieteellisten seikkojen takia Ronda oli pitkään ikäänkuin eristyksissä, mutta on nykyään suosittu matkailukohde. Sinne järjestetään paljon päiväreissuja ja viikonloppureissuja muista Aurinkorannikon kohteista. Busseja ja junia kulkee päivittäin Rondaan.

Henkeäsalpaavan kauniissa vuoristo-ympäristössä sijaitseva Rondan valkoinen kylä kohoaa 750 metriä merenpinnan yläpuolelle ja sen halkoo yli sata metriä syvä El Toro-niminen rotko. Jo pelkästään rotko ja maisemat houkuttelevat turisteja kaupungin historian syövereihin. Rotko erottaa Rondan uuteen ja vanhaan kaupunkiin, minkä välille on rakennettu vaikuttava 1700-luvun kaarisilta Puento Nuevo. Sillalta avautuvat mahtavat näkymät rotkoon ja ympäröivälle maaseudulle.

Vanhasta kaupungista, La Ciudadista, löytyy valtaosa Rondan nähtävyyksistä. Yksi toisensa jälkeen on kirkkoja ja museoita, mitkä sopivat erinomaisesti päivävierailijoille. Kaupungin historia tuntuu hengittävän kaduilla ja sitä ei voi olla aistimatta siellä kulkiessa. Santa Maria la Mayor-kirkko ja kaunis Palacio de Mondragón -palatsi vuodelta 1314 kannattaa käydä katsastamassa. San Miguel– nimisessä vanhassa arabilaiskorttelissa voi vierailla maurilaisessa Baños Arabes -kylpylässä.

Rondasta löytyy ikiaikaista arkkitehtuuria, huimaavia korkeuseroja, mutta tunneituin Ronda on ehkä härkätaisteluistaan. Härkätaisteluperinteen huhutaan saaneen alkunsa Rondassa. Espanjan yksi vanhimmista ja kauneimmista härkätaisteluareenoista on Plaza de Toros, joka on vuodelta 1784 ja sen sivussa on myös museo.

Korkean sijaintinsa vuoksi lämpötila kohoaa korkeisiin lukemiin, varsinkin kesällä, mikä saattaa yllättää monet turistit. Kuumuus ja ajankohta kannattaakin ottaa huomioon Rondaan matkustaessa. Monipuolisen historian sekä kiehtovan ympäristön ansiosta kaupunki houkuttelee turisteja kuitenkin päivittäin ja ilmankos Rondaan mieltyivät aikoinaan niin Nobel-kirjailija Ernest Hemingway kuin elokuvaohjaaja Orson Welleskin.

Matti Komulaisen Turun Sanomissa 2.2.2011 julkaistu artikkeli ”Ronda on Espanja pienoiskoossa” on kertomus Rondasta. Voit lukea sen tästä…

Tietoa Rondan nähtävyyksistä löytyy englanninkieliseltä sivustolta.