Córdoban historiallinen keskusta on yksi UNESCO:n maailmanperintökohteista.

Córdoba on historiallisesti merkittävä kaupunki Andalusiassa, Córdoban maakunnassa. Roomalaiset perustivat kaupungin 152 eKr, ja Julius Caesarin aikaan Cordoba oli Rooman Hispanian provinssin pääkaupunki. Córdobassa on vallinnut myös muita aikakausia ja siitä syystä siellä onkin paljon historiallisia ja arkkitehtuurisia nähtävyyksiä.

Nykyisin tämä UNESCON maailmanperintokohde tarjoaa lukuisia nähtävyyksiä siellä vallineista kulttuureista. Vanhan kaupungin rikas kulttuuri on peräisin Córdoban arabihallinnon ajalta, milloin kaupungin muslimit, kristityt ja juutalaiset elivät sovussa rinnakkain. Kulttuurikohteiden lisäksi Córdobassa on myös vilkas yöelämä, hyvät ostosmahdollisuudet sekä monia viheralueita.

Córdoban tärkein nähtävyys on epäilemättä La Mezquita, joka on yksi maailman kauneimmista arabilaisista monumenteista. Nähtävyys on rakennettu 700-900 luvuilla moskeijaksi, joka muutettiin kirkoksi kristittyjen noustua valtaan vuonna 1236. Paikka on siitä harvinainen, että se on pyhä sekä muslimeille että kristityille, koska moskeija on niin suuri että katedraali voitiin rakentaa sen sisälle.

Myös Alcázar de los Reyes Cristianosin palatsi on tärkeä muistomerkki. Rakennus on toiminut kuninkaallisten palatsina, inkivisition päämajana sekä vankilana. Palatsin puistot ovat ehdottomasti sen vetonaula.

Kapeat kadut ja aukiot muodostavat La Juderian, vanhan juutalaiskorttelin La Mezquitan vieressä. Sieltä löytyy monien idyllisten kahviloiden ja aukioiden lisäksi Andalusian ainut siltä ajalta säilynyt juutalaisrakennus, synagoga.

Toukokuussa Górdoba puhkeaa kukkaan kun Cruses de Mayo-festivaali valtaa kaupungin. Sen aikana kaupungin ristit ja sisäpihat koristellaan upeilla kukilla, ja kilpaillaan kauneimman sisäpihan tittelistä. Toukokuussa järjestetään myös Córdoban feriat.

La Mezquita-moskeijan kotisivut löydät täältä…

Yleissivusto Córdobasta: http://english.turismodecordoba.org/inicio.cfm