Henkilöauton katsastus on yksinkertainen prosessi ja siitä selviää suppeallakin kielitaidolla. Aurinkorannikko sai nyt uuden katsastusaseman Mijas Costalle, Fuengirolan kylkeen.

Ajanvaraus

Katsastusaseman (ITV) voi valita itse. Aika varataan joko netissä tai soittamalla. Ajanvarausnumero on maksullinen ja vaihtelee alueittain. Katsastusasemilla on ilmainen puhelin, josta voi käydä soittamassa ajanvaraukseen. Netissä varatessa ohjelma kysyy rekisterinumeron lisäksi myös runkonumeron kuusi viimeistä numeroa tai auton ensimmäistä rekisteröintipäivää Espanjassa.

Autoa voi myös mennä katsastamaan ilman ajanvarausta. Silloin ajan saa tiskiltä: ”sin cita”. Yleensä sen saa vain samalle päivälle, jos aikoja on jäljellä. Aikaisin aamulla siis liikkeelle.itv pääkuva pun auto

Katsastuskäynti

Asemalle on syytä mennä hyvissä ajoin. Ensin maksetaan katsastus. Normaalin henkilöauton katsastus on noin 50e. Toisilla asemilla on aulassa automaatti, josta saa vuoronumeron. Siinä valitaan joko 1 ) sinulla on jo aika tai 2) haluat varata ajan samalle päivälle (sin cita).

Seinällä olevalla taululla autonrekisterinumero/vuoronumero ilmoittaa kenen vuoro päästä maksutiskille. Ota mukaan autonrekisteriote.

Odota autossa vuoroasi. Valotaululta näet koska on vuorosi ja mille linjalle ajat. Seuraa katsastusmiehen ohjeita. Käydään läpi valot, vilkut ja jarrut. Osan toimenpiteistä suorittaa katsastusmies ja sen aikaa odotat autonvieressä. Kun auto ajetaan rampille saat radiopuhelimen autonikkunaan ja katsastusmies laskeutuu autosi alle. Hän antaa radiopuhelimesta käskyn heiluttaa rattia puolelta toiselle. Sama toistuu kun auto on siirretty ja tarkistetaan takarenkaita.

Läpimeno

Sitten vain odotat ja katsastusmies joko tuo tuulilasiin tarran eli auto on läpäissyt katsastuksen. Tai sitten saat katsastuspaperin, johon on merkitty korjattavat kohdat. Korjaamosi osaa merkintöjen perusteella laittaa auton kuntoon. Sinulla on kaksi kuukautta aikaa viedä auto toisen kerran katsastukseen. Tällöin tarkastetaan vain korjattavat kohdat. Tämä kerta on ilmainen.itv kaukaa

Mijasin uusi asema

Fuengirlan, Mijasin, Coínin, Alhaurin el Granden ja Benalmádenan asukkaiden elämä helpottui uuden katsastusaseman avautumisen myötä. Se otettiin käyttöön 25.huhtikuuta. Asemalla on 5 linjaa, joista kaksi on varattu henkilöautoille, kaksi raskaille autoille ja yksi kaksipyöräisille. Mijasin asema löytyy Parque Miramarin (ei siis ostoskeskus Centro Comercial Miramar) vierestä Molino de Vienton alueelta. Lidl kaupan liikenneympyrästä noin sata metriä sisämaahan, AKI rautakaupan kohdalla. Aukioloajat: ma-pe klo 7-21 ja lauantaisin klo 7-13 (kesällä), 9-13 (talvella).

Muut Andalusian asemat sijaitsevat Málagassa, jossa kaksi Guadalhorcen teollisuusalueella sekä yksi El Palossa, Algarrobossa Vélez-Málagan vieressä, Marbellassa, Esteponassa ja Rondassa.

Andalusian alueen ajanvaraus: www.itvcita.com

Sanastoa

varata – reservar
katsastusaika – cita
rekisterinumero – numero de matrícula
runkonumeron 6 viimeistä numeroa – 6 últimas cifras de bastidor/identificatión
rekisteröintipäivä- fecha de matriculación
turno – vuoro
jarru – freno
painaa jarrua – pisar freno
käsijarru – freno de mano
vilkku – intermitente
oikealle – a la derrecha
vasemmalle – a la izquierda
ajovalot – luces de cruze
pitkät valot – luces largas (larga distancia)
sumuvalo – luz de antiniebla
peruutusvaihde – marcha atras

Huom! Tavat ja säännöt saattavat vaihdella katsastusasemittain.