Jumalatar hallitsee Rincón de la Victoriaa

Rincón de la Victoriassa rannan läheisyydessä on hyvin erikoisiin vaatteisiin puettu patsas, joka on omistettu jumalatar Noctilucalle. Iberian uskonnolliset rituaalit ovat aina kiinnostaneet ihmisiä, vaikka tutkijoille nämä ovat aina olleet suuri arvoitus.

Näyttää siltä, että Málagan itäpuolella Rincón de la Victoriassa palvottiin aikoinaan aurinkoa ja kuuta, mutta paikallisten asukkaiden jumala- ja henkijärjestelmässä juuri Jumalattarilla oli hyvin erikoinen asema. Iberian alueella Noctiluca, eli jumalatar joka loistaa pimeässä, oli aikoinaan yön, kuun ja yövalon jumalatar. Eri palvojilla oli kuitenkin erilainen käsitys jumalatar Noctilucan muodoista – toisten mielestä hän oli kivestä luotu ja tässä muodossa hän ilmestyikin maan päällä, toisten taas hän ilmestyi taivaalla kuun eri vaiheiden aikana.

Kahdeksannella vuosisadalla e.Kr foinikialaiset saapuivat Iberian rannikolle, jossa jo hallitsi usko tämän jumalattaren ylivoimaisiin voimiin. Antiikin ajan merenkulkijoille, jotka tulivat Välimeren toisesta päästä, Noctiluca taas oli hedelmällisyyden, elämän ja kuoleman jumalatar; samanlainen siis kuin Isis Egyptissä ja Kuun jumalatar Hekate Kreikassa. Voidaan sanoa, että fonikialaisille Noctiluca edusti alkukantaista Äitijumalatarta, femininistä alkua, joka vaikutti elämän elinkaareen ja maanviljelyyn. Eri kansoilla ja eri kielissä oli siis oma nimi tälle jumalattarelle.

Jumalatar tunnetaan toisellakin nimellä – Malac. Malaka oli alkuperäinen Málagan nimi, jonka kaupunki sai fonikialaisilta. Tämä oli muinaisten merenkulkijoiden kunnianosoitus esijumalatarta kohtaan. Nykyään jumalatar Malacin palvonnasta on jäänyt vain Málagan nimi ja patsas Rincón de la Victoria rannalle. Patsas on kuitenkin niin omalaatuinen, että se jää mieleen, herättää kiinnostusta ja ruokkii mielikuvitusta. Jopa paikaliset yritykset ovat ottaneet nimen käyttöön, autokoulua myöden. Patsaan löytää Paseo Maritimolta Plaza del Mercadon kohdalta.