Suomessa asuessani halusin sieltä aina pois ja kaikki ylimääräinen raha mitattiin matkalipuissa. Suomalaisuuden paras puoli, ilmaisen koulutuksen lisäksi, tuntui olevan Itsenäisyyspäivä ja vapaus silloin matkustaa pois! Australiassakin yritin sanoa olevani eurooppalainen, mutta se ei tyydyttänyt kysyjiä. Jos sanoin olevani Espanjasta, niin en kuulemma näytä espanjalaiselta. Kun vastasin olevani suomalalainen, en kuitenkaan osannut vastata Suomen nykytilannetta koskeviin kysymyksiin. Otsaani oli vaikea saada minkään maan leimaa.

Suomalaisuus ei ollut itselläni mielessä niin kauan kuin asuin tuol-toisel-puol Málagaa, ilman suomalaisia. Nyt kun olen työn vuoksi jo runsaan vuoden verran asunut Fuengirolan valtapiirissä, jopa tovin itse Los Bolichesissa, on suomalaisuus ja sen pohtiminen herännyt.

Myönnän katselleeni tätä aluetta tuolta idästä hieman karsastaen. Jutut, joita media välitti, eivät olleet houkuttelevia. Harvat käyntini Fuengirolassa vahvistivat mielikuvaa. Suomalaisuus kuului ja näkyi baarien terasseilla.

Nyt ovat aatokset muuttuneet. Olen työni kautta tavannut aivan mahtavia suomalaisia, he ovat vain ”piilossa” tavallisessa elämässä. Ihan etukärjessä ovat suomalaisen koulun henkilökunta ja vanhemmat. Niin kivoja ihmisiä koulu täynnä, mutta he eivät pistä silmään kaduilla. Olen myös saanut haastatella näille Espanja.Com sivuille fiksuja ja mielenkiintoisia ihmisiä eri aloilta. Hekään eivät korvaan särähdä Bussikadun terasseilla. Näiden ihmisten myötä olen löytänyt itsestäni kaikupohjan, jossa suomalaisuus on helähtänyt ja olen herännyt miettimään tämän Aurinkorannikon ainutlaatuisuutta.

On se hienoa, että ihmisillä on tällainen mahdollisuus siirtyä aurinkoisempaan maisemaan ja kuitenkin jatkaa ”suomalaista” elämää. Ei tarvitse jäädä pimeyteen kärvistelemään sen takia, että ei ole kielitaitoa. Tänne on niin helppo tulla, sanoi eräskin nuori äiti, kaiken saa suomeksi. Palvelut, kulttuurin, tuotteet… Perheen lapsi kuitenkin aloitti juuri espanjalais-englantilaisen tarhan. Millainenhan tulee olemaan hänen suomalaisuutensa?

Niin kuin siellä Suomessa, niin täällä Aurinkorannikollakin meillä kullakin on onneksi valinnanvapaus seuran suhteen. Tuskin pidät jokaisesta, joka siellä suomen kotikaupungissasi asuu. Ei siis tarvitse täälläkään. Kukin hakekoon omanlaisensa ystäväpiirin ja muut saakoot olla rauhassa.
Kukin taaplaa tyylillään, sanoi tätini.

Jaana Monto
Asunut pitkään Espanjassa, mutta on omasta mielestään maapallon kansalainen. Pohdiskelee asioita ja elää hetkessä. Luppoaikanaan vastaa Espanja.Com toimituksesta.