Costa del Sol, suomeksi Aurinkorannikko (alue on sittemmin saanut myös lempinimen Costa del Golf) sijaitsee eteläisessä Espanjassa

Andalusian maakunnassa. Hyvällä säällä Costa del Solilta voi nähdä jopa Afrikkaan, Marokon rannoille. Andalusiaa onkin aina kutsuttu mm. ”sillaksi kahden maanosan välillä”, ”portiksi Eurooppaan” tai ”kahden meren kohtaamispaikaksi”.

Andalusia on pinta-alaltaan suurin yksittäinen maakunta Espanjassa. Sen pinta-ala on 87 268 neliökilometriä, mikä kattaa noin 17,3% koko Espanjan pinta-alasta. Kooltaan Andalusian maakunta on samaa luokkaa Belgian, Hollannin, Tanskan, Itävallan ja Sveitsin kanssa.

Pääkaupunki: Sevilla
Väkiluku: yli 7 miljoonaa
Hallinto:
itsehallinnollinen alue

Espanjassa asusteli jo yli 20 000 vuotta sitten Cro Magnonin rotuun kuuluva ihminen, mistä on osoituksena mm. Nerjan luolista ja Rondan läheltä Cueva de la Piletan luolista tehdyt löydökset. Myöhemmällä kivikaudella (56 tuhatta vuotta sitten) Pohjois-Afrikasta saapuivat Iberit, jotka viljelivät seudulla maata.

Málaga lähialueineen on ollut monen kulttuurin kohtaamispaikkoja. Kaupunki on saanut nimensä foinikialaisilta, jotka perustivat kauppansa tukikohdiksi satamia, mm. Atlantin rannikolla Costa de la Luzilla sijaitsevan Cádizin, joka on yksi Euroopan vanhimmista kaupungeista.

Kreikkalaiset puolestaan pystyttivät Andalusiaan kukoistavia siirtomaita (Mainake, Torre del Mar) n. 2500 vuotta sitten. Vuosien 500-600 eKr tienoilla oli karthagolaisten vuoro saapua Etelä-Espanjaan.

He perustivat eteläiseen Espanjaan hopeakaivoksia ja hallitsivat rannikkoa noin 400 vuoden ajan vuoteen 204 eKr asti. Karthagolaisten jälkeen alkoi roomalaisten aika. Roomalaiset liittivät Andalusian osaksi omaa Imperiumiaan ja sekoittuivat vähitellen alkuperäiseen väestöön. Näin Rooman kieli, sivistys, uskonto ja tavat sekä oikeuskäytäntö levisivät Espanjaan. 400-luvulla suuret kansainvaellukset, Rooman jakautuminen ja sitä seurannut Länsi-Rooman tuho aiheuttivat suuria muutoksia.

Barbaarikansat onnistuivat pääsemään Espanjaan ja vandaalit valloittivat Andalusian. On esitetty, että Andalusian nimi olisi peräisin noilta ajoilta, sillä aluetta kutsuttiin tuolloin Vandalusiaksi. Hieman myöhemmin länsigootit karkottivat vandaalit Afrikan puolelle. Länsigootit hallitsivat aluetta aina vuoteen 711 asti. Tästä alkoi pitkä arabien valtakausi, joka kesti aina vuoteen 1492 asti.

Maurien aikana maanviljelys kehittyi nopeasti, kastelujärjestelmiä rakennettiin ja maahan tuotiin uusia viljelyskasveja kuten riisi ja sokeriruoko. Kulttuuri, tiede ja käsityöläistaidot kehittyivät. Tämä aikakausi on jättänyt jälkensä niin Andalusian arkkitehtuuriin kuin ruokakulttuuriinkin sekä musiikkiin ja tanssitaiteeseen. Mm. Granadan Alhambra-palatsi valtavine puutarhoineen rakennettiin maurilaisvallan aikana.

Arabien jälkeen alkoi Espanjassa ns. kultainen aika. Katoliset kuninkaat yhdistivät maan valtioksi ja laajensivat valtakuntaansa merten taakse. Löytöretkien ansiosta kauppa kukoisti ja kultaa virtasi maahan valtameriseikkailijoiden valloittamista kohteista, kunnes 1800-luvun loppuun mennessä Espanja joutui luopumaan siirtomaistaan.

Eri kulttuurien läpikulku näkyy Andalusiassa esimerkiksi rakennuksissa. Arkkitehtuurissa voi nähdä islamilaisen kulttuurin, renessanssin ja barokin ajan vaikutteita.

 

Costa del Solille on mitä parhaimmat liikenneyhteydet.

Málagan lentokenttä on erittäin vilkas kansainvälinen kenttä vuoden ympäri, ja lähes joka päivä lähtee suoria lentoja Suomeen. Suomesta on saatavilla usean eri lentoyhtiön lentoja Costa del Solille ja sieltä Suomeen.

Aurinkorannikolle pääsee toki myös omalla autolla Euroopan halki ajaen. Autoilulle sekä moottoripyöräilylle Aurinkorannikko tarjoaa erinomaiset puitteet, sillä alueen tieverkosto on hyvin kehittynyt ja liikenne on sujuvaa.

Niin ikään junayhteydet ovat hyvät. Málagan rautatieasemalta junalla pääsee lähes joka puolelle Espanjaa. Lisäksi Aurinkorannikolla kulkee paikallisjuna, joka yhdistää Aurinkorannikon kaupunkeja toisiinsa Málagasta Fuengirolaan. Paikallisjuna eli Renfe cercanías pysähtyy myös lentokentällä.

 

Costa del Solin sijainti takaa alueelle vuodessa keskimäärin yli 300

auringonpaisteista päivää, sillä vuoret suojaavat aluetta kylmiltä pohjoisen tuulilta. Talvikuukausienkin aikana lämpötila pysyttelee noin 17 C asteessa ja kesällä lämpötilat nousevat yli 30 C asteeseen. Monien suomalaisten mielestä elokuu on Aurinkorannikolla liian kuumaa ja tukalaa aikaa vaikka turistisesonki onkin tuolloin alueella huipussaan.

Valtaosa suomalaisista matkatoimistoista myy Costa del Solille lentoja ja pakettimatkoja. Viimeksi mainittuihin kuuluu hotelli- tai huoneistohotellimajoitus, mutta Costa del Solille on mahdollista varata myös pelkät lennot. Muita yleisiä majoitusvaihtoehtoja hotellien ja huoneistohotellien ohella ovat erilaiset motellit ja matkustajakodit. Lisäksi maatilamatkailu on yleistynyt myös Andalusiassa.

Monet suomalaiset saapuvat Costa del Solille omilla matkailuautoillaan ja yöpyvät joillain alueen lukuisista leirintäalueista. Aurinkorannikon leirintäalueet ovat yleensä hyvätasoisia. Myös muualta Andalusian maakunnasta on mahdollista vuokrata loma-asunto joko yksityisen tai jonkin kiinteistö- tai vuokranvälitystoimiston kautta.

Costa del Sol on ollut myös erittäin suosittua aluetta sijoitusasunnon tai pelkästään omaan käyttöön tarkoitetun asunnon ostoon.

Aurinkorannikon harrastusmahdollisuudet ovat melkein rajattomat. Sieltä löytyy lukuisia golfkenttiä, näin ollen alue on erityisen suosittu lajin ystävien keskuudessa. Rannikko tarjoaa mitä parhaimmat puitteet vesiurheiluun. Siellä voi harrastaa myös kävelyä, juoksua, vaellusta, vuorikiipeilyä, ratsastusta…lista on loputon. Liikuntaa kaipaavalle on tarjolla useita hyvätasoisia kunto- ja aerobicsaleja sekä mahdollisuuksia harrastaa esimerkiksi flamencoa tai paikallista sevillanas-tanssia.

Lisäksi lyhyen ajomatkan päässä Costa del Solilta löytyy Sierra Nevadan talviurheilukeskus, jossa on mahdollista lasketella pitkälle kevääseen. Kulttuurin harrastajakaan ei tylsisty Andalusian maakunnassa, vaan löytää monia varmasti vierailemisen arvoisia kohteita: maakunnan ja samalla flamencon pääkaupunki Sevilla, kolmen uskonnon risteyspaikka Córdoba upeine moskeijoineen, tai mauriarkkitehtuurin kehto Granada Alhambra-palatseineen.

Pääelinkeinona Costa del Solin alueella on turismi. Se työllistää suurimman osan Costa del Solin alueen vakituisista asukkaista. Andalusialaisessa keittiössä käytetään Välimeren alueelle tyyppilisiä raaka-aineita, kuten erilaisia meren herkkuja ja paljon kasviksia. Pitkä maurilaisvalta on jättänyt jälkensä andalusialaiseen keittiöön. Andalusialaiset yhdistivät arabialaiseen ruokaperintöön omat traditionsa,

ja tämä hienostunut yhdistelmä muokkasi monia totuttuja tapoja ympäri Eurooppaa. Nykypäivän ruokalajien järjestys juontaa juurensa andalusialaisesta keittiöstä ja tavoista. Vielä tänä päivänäkin Andalusiassa ihmiset tilaavat jopa lounaalla sekä alku- että pääruuan. Ehkä tunnetuin andalusialainen ruoka on gazpacho, kylmänä tarjoiltava tomaattipohjainen kasviskeitto. Terveellinen gazpacho on helppo valmistaa; tomaatin lisäksi se sisältää kurkkua, paprikaa, valkosipulia, öljyä ja viinietikkaa. Gazpachosta on saatavilla myös eri versioita. Eräs kuuluisa andalusialainen herkku on jamón serrano eli ilmakuivattu kinkku. Andalusia on nimekäs myös viineistään. Kansainvälisesti ehkä tunnetuin juoma on Jerezin sherry.

Muita laatuviinien tuottaja-alueita Andalusiassa ovat mm. Los Palacios ja el Aljarafe Sevillan provinssissa, Bailen, Torreperogil ja Lopera Jaénissa sekä Granadan Costa Albodon että Villaviciosa Córdobassa. Andalusialaiset juustot ovat herkullisia, mutta niitä ei juurikaan tunneta kansainvälisesti. Ne ovat erinomaisen maittavia varsinkin viinin kanssa nautittuina. Juustot ovat tavallisesti lampaan tai vuohen maidosta tehtyjä, joissain tapauksissa on käytetty myös lehmän maitoa. Perinteisestä andalusialaisesta keittiöstä kiinnostuneen kannattaakin kokeilla näitä juustoja, joita tehdään Almerían, Granadan ja Rondan vuoristoalueilla.

Andalusialaiset jälkiruuat ovat saaneet paljon vaikutteita arabialaisesta keittiöstä. Monia herkullisia leivonnaisia on aikoinaan valmistettu luostareissa, minkä takia niiden nimet ovat usein uskonnollisia, kuten cabello de ángel (enkelin hiukset) ja huesos de santo (pyhimyksen luut).

Lisätietoa Costa del Solista – Aurinkorannikosta täältä..