Caminito del Rey eli Kuninkaan tie El Chorrossa on noussut nopeasti Andalusian suosikki vaellusreitiksi. Testasimme reitin ja tässä maaliskuun 2016 tunnelmia vaelluksesta ja helmikuussa 2017 päivitettyä tietoa.

Lyhyt historia

Reitti toimi linkkinä kahden työmaan välissä. Sitä pitkin kuljetettiin materiaaleja ja valvottiin töitä. Työt alkoivat 1901 ja loppuivat 1905 ja sitä rakensivat kuolemaan tuomitut vangit. King Alfonso XIII käytti polkua vuonna 1921, josta polku sai nimensä. Jos et ota opasta matkalle, niin suosittelemme tutustumaan reitin historiaan netissä. Koko reitin pituus on 7.7km.

Lippujen varaaminen

Omatoimiseen kävelyyn liput voi varata netistä www.caminitodelrey.info Lippua varatessa tarvitset passin- tai NIE numeron, mutta itse dokumenttia ei tarvitse olla mukana vaelluksella.

Reitti on kiinni maanantaisin sekä seuraavina päivinä: 24., 25. ja 31.12 sekä 1.1. Reitti suljetaan jos sataa tai tuulee voimakkaasti. Nettisivulta löytyy päivitetty tieto tästä.

Ajo perille

Nettisivulta löydät tarkat ajo-ohjeet ja parkkipaikat. Sieltä kannattaa aina tarkistaa viimeisin tieto. Jos laitat suunnaksi Caminito del Rey, niin Google Maps saattaa ehdottaa suunnaksi väärää määräpäätä. Navigaattoriin kannattaa laittaa Ardaleksen lähtöpäähän: ”Restaurante El Mirador Ardales”. Àloraan pääsee myös junalla, josta on bussikuljetus vaelluksen alkuun. Huom! vaellus on suora polku, joten alku- ja loppupää ovat eri paikassa. Niiden välillä kulkee bussi tai voit kävellä matkan takaisin.

Lähtöportti Ardales

Lähtöpaikka on suhteellisen huomaamaton. Kävele parkkipaikalta tietä poispäin ravintolasta, kunnes oikealla on pimeähkö tunnelinaukko, jossa pieni kyltti ”Caminito del Rey”. Sitä kävellään noin 1,5 km ennen kuin tullaan portille ja lipuntarkistukseen. Portilla suositellaan oltavaksi 30 min ennen lähtöaikaa. Paikalliseen tapaan myöhästyjätkin päästettiin matkaan, joten ei kannata panikoida. Täällä tarvitset tulostetun lipun.

Saat myös säädettävän kypärän, sen mukana tulee kertakäyttöinen hiussuojus.

Reitti

Reitti kulkee välillä maastossa ja välilllä vuoren reunusta pitkin. Sitä ohjeistetaan kävelemään oikeaa reunaa. Ohjeet saa sekä espanjaksi että englanniksi. Polku on osin puulankuista rakennettu, josta lankkujen välistä näkee maisemat alas. Seinässä kulkee koko ajan kettinki, josta korkeapaikankammoiset voivat pitää kiinni. Koko reitin pituus on 7.7km ja siinä on sekä ylä- että alamäkiä.

Matkaan mahtuu yksi vatsanpohjaa kutkuttava silta, jonka pohja on rautaritilää ja alla (kaukana) näkyy virtaava joki. Myös lasinen levennys oli yhden kävelijän mielestä huima, sillä lattiakin on lasia.

Maisemat

Maisemat omat kuvaajan ja luonnonystävän unelma. Jylhää kalliomuodostelmaa, vihreää luontoa ja joki kiemurtelee alla. Isoja lintuja liiteli reitin yllä; mukana ei vaan tällä kertaa ollut lintubongaria.

Vanhan reitin näkeminen nykyisen polun alapuolella sai vaeltajat todella miettimään alkuperäisen reitin rakentajien olosuhteita ja uskallusta. Kenties juuri siksi rakentajiksi valittiinkin kuolemaantuomittuja vankeja.

Paluu lähtöön

Koko reitin kävelee parissa tunnissa. Lopussa kypärät jätetään laatikkoon ja täällä ovat myös roskakorit ja WC:t.  Bussipysäkki löytyy kun jatkaa polkua eteenpäin. Bussit kulkevat noin 15 min välein, hinta 0.94€ tai1,55€ ja se vie takaisin autojen parkkipaikalle. Matka kestää noin vartin.

Ravintolat

Parkkipaikan ravintola El Mirador ei saanut kehuja testiryhmältä. Vaikka aamukahvi olikin kohtalaista ja näkymät mukavat niin lounaspaikaksi se ei houkutellut. TripAdvispr suosittelee La Gargantaa, mutta testiryhmä valitsi ikisuosikin Los Caballoksen Álorassa. Puolisen tuntia ajoa kotia kohti vie tähän perinteiseen isoon ”ventaan”.  Ruoka on hyvää ja annokset riittävät raavallekin patikoijalle.  Huom! Tie ventaan vie kapeaa maalaistietä pitkin, joten maltti on valttia ja vauhti kannattaa pitää matalana.

Muista

  • aurinkorasva
  • tuulenpitävä takki
  • juomapullo
  • kamera
  • sateenvarjot kielletty.
  • matkan varrella ei ole vessoja, mutta puskia löytyy maastopätkistä
  • reitin varrella ei ole kovin usein/hyvää nettiyhteyttä
  • tulenteko on kiellety, myös tupakointi
  • eläimiltä pääsy kielletty, paitsi opaskoirilta

Suosittelemme!

Matka oli mahtava! Voimme suositella sitä kaikille. Jopa hieman korkeapaikankammoinen nautti vaelluksesta. Normaalit lenkkarit ja ulkoiluvaatteet ovat riittävät. Riittää jos yhdellä ryhmästä on reppu vesipulloja tai tuulenpitävää takkia varten. Reitti kestää kuitenkin vain pari tuntia. Matkaan päästetään ryhmissä, mutta sen jälkeen voit edetä omaan tahtiin. Voit myös pysähtyä picknikille matkan varrella. Vaikka reitille otetaan iso määrä ihmisiä, niin silti oli tunne, että sai tehdä asiat omassa rauhassa. Testiryhmä suosittelee hakemaan tietoa blogeista.

Huom. Tämä oli pelkästään tämän testiryhmän tulos ja kaikki säännöt ja paikat voivat muuttua koska tahansa.

www.caminitodelrey.info