Malagan alueelta löytyy luonnon terveyslähteitä, jotka ovat erityislaatuisten vesiensä ansiosta suosittuja kylpypaikkoja. Osa lähteistä on luonnontilassa ja kaikkien vapaassa käytössä, osa kuuluu osaksi kylpylöiden terveyshoitoja.

Luonnonlähteitä löytyy Malagan alueelta useampia ja niitä on käytetty jo satojen vuosien ajan. Rikkipitoinen vesi tuoksahtaa mutta hajuhaitat eivät hidasta kylpijöitä, sillä vedellä on terveysvaikutuksia niin sisäisesti kuin ulkoisesti nautittuna. Alla Diariosur lehden kokoama listaus mainioista vierailukohteista.

Baños de la Hedionda (Casares)

Tämä vanha kylpylä sijaitsee Manilva joen varrella Casaresin kunnan alueella aivan Utreran vuoren juurella. Tälle terveyslähteelle pääsee kätevästi autolla hyvin lähelle. Jos saapuu Manilvasta päin, löytyy autolle parkki vain 500 metrin päähän kylpypaikasta. Tarina kertoo, että Julius Cesar määräsi kylpylän rakennettavaksi, jotta hän pääsisi hoitamaan ihosairautta, herpestä. Sittemmin kylpylää ovat kunnostaneet arabit ja uudistuksia on tehty myös 1800- ja 2000 -luvuilla. Tämä pieni kylpylä on ilmainen ja kaikille avoin.
Näin löydät perille

Balneario de Tolox

Tämä kylpylä tunnetaan nimellä Fuente Amargosa (Katkera lähde) ja se on avoinna vain kesäkuukausina toukokuusta lokakuuhun. Lähteen vedessä on typpiä ja kalsiumia ja se on erittäin vähämineraalista. Veden katsotaan olevat hyväksi hoitona keuhko- ja munuaissairauksissa. Tämä lähteen vedessä ei kylvetä, mutta veden juominen ja sen hengittäminen sekä suihkut ovat ahkerassa käytössä. Apua ovat saaneet muun muassa astmapotilaat. Kylpylä avattiin vuonna 1867 ja se sijaitsee Toloxissa. Sierra de las Nieves vuoristossa ja se on suojeltu luonnonpuisto sekä biosfäärialue.
Näin löydät perille

Termas de Carratraca

Tämä terveyslähde on tänä päivänä yksi Andalusian alueen tunnetuimmista kylpylöistä. Terveyslähteen rikkipitoinen vesi löydettiin 1800-luvulla ja lähteet ovat osa 5* kylpylähotellia, jossa voi hakeutua terveyskylpylä hoitoihin.
Vesi on erityisen hyvä iho-ongelmiin. Tarina kertoo, että kerjäläinen Juan Camison saapui lähteelle ja hänellä oli lukuisia haavaumia. Hän näki paimenen heittävän vettä haavaumilla olevien lampaiden päälle ja lampaiden ihot paranivat. Tämän nähtyään kerjäläinen päätti kylpeä lähteessä ja hänenkin haavansa paranivat.
Näin löydät perille

Arroyo Salado (Almargen)

Malagan provinssin pohjoisosassa Almargen alueelle sijaitsee yksittäinen rikkipitoisen veden lähde Salada puron varrella. Maan uumenista pulppuava vesi on suositeltavaa erityisesti ruoansulatuksen ja luuston sairauksista kärsiville. Almargen asukkaat saavat nauttia lähdeveden vaikutuksista sillä esimerkiksi kunnallinen uima-allas täytetään kesällä lähdevedellä.
Näin löydät perille

Baños de Vilo (Periana)

Axarquian pohjoisosassa Sierra de Alhaman juurella sijaitseva Baños de Vilo on avoin ja vapaasti käytettävissä oleva lähde, jonka rikkipitoinen vesi on 21 asteista. Veden rikkipitoisuus on miedompaa kuin esimerkiksi Carratraca ja Baños de la Hedionda lähteiden. Veden terveysvaikutukset ovat olleet tiedossa jo 1800 -luvulta lähtien.
Näin löydät perille

Las Majadas (Alcaucín)

Nämä vanhat arabialaiset kylpylät ovat näistä kuudesta lähteestä hankalimman reitin päässä, sillä ne sijaitsevat noin viiden kilometrin päässä Alcaucinin kylästä Puente de Piedra -joen varrella. Ennen lähteelle suuntaamista kannattaa tutustua karttaan hyvin, sillä tänne historialliseen paikkaan ei ole juurikaan opasteita. Ennen toimineesta kylpylästä ei ole paljoakaan jäljellä, oikeastaan vain lähde. Vesi on rikkipitoista kuten Carratraca tai Vilon lähteiden vedet. Lähteen vesi on tuonut apua erityisesti iho-ongelmiin.
Näin löydät perille

Tiedot ja kuvat: Diariosur