Aurinkorannikolla yrittäjien määrä on noususuunnassa ja naisyrittäjien osuus heistä kasvaa. Toisten yrittäjien kokemukset ovat hyödyllisiä ja vertaisryhmään kuuluminen tärkeää. Kolme naisyrittäjää kertoo ajatuksiaan matkan varrelta.

Aurinkorannikon Yrittäjät yhdistys valitsi vuoden yrittäjäksi Liisa Hanénin, Minna Mänty-Sorvari aloittaa Yrittäjien uuden naistenosaston toiminnanjohtajana ja Vuoden ulkosuomalaisella Suvi Kaurasella on takanaan pitkä kokemus eri toimialoilla. Heillä kullakin on hödyllisiä ja mielenkiintoisia ajatuksia yrittäjyydestä.

Yhteistä näille naisille on osallistuminen vapaaehtoistyöhön. Kiireisen työn lisäksi heiltä kaikilta löytyy aikaa toisten auttamiseen. Vapaaehtoistoiminta koettiin myös antoisana verkostoitumisena ja siinä tutustuu muihin alueen ihmisiin.

Vuoden yrittäjä 2016

Liisa Hanén oli todella yllättynyt kuullessaan tulleensa valituksi vuoden yrittäjäksi. Aurinkorannikon Yrittäjien puheenjohtaja Kari Tiihonen piti Liisan valintaa helppona. Liisa tuli vuosi sitten rannikolle ja on kokenut kaikenlaista vastoinkäymistä ja mutkaa matkassa, mutta hän on sitkeästi jaksanut yrittää, kertoo Kari. Hän on sananmukaisesti hyvä ja positiivinen esimerkki yrittäjyydestä.

Olen hyvin ylpeä tunnustuksesta ja se lämmittää sydäntä, sanoo vieläkin asiasta liikuttunut Liisa. On hienoa tuntea, että joku tälläinen taho on huomannut tehdyn kovan työn. Jokapäiväiset kiitokset liikunta ja hyvinvointikeskus Studio MindBodyn asiakkailta ovat Liisalle se paras palkinto tässä työssä.

liisa hanen 310316

Vaikka Liisalla oli kokemusta ulkomailla asumisesta, studion pyörittämisestä ja realistinen asenne takataskussa, niin espanjalainen byrokratia yllätti silti. Luulin, että se olisi potenssiin 10 esimerkiksi Englantiin verrattuna, mutta se olikin potenssiin 100, huokaa Liisa. Jos olisin osannut espanjaa tullessani, niin se olisi varmasti auttanut ja tullut edullisemmaksikin. Onneksi sain apua asiantuntevasta suomenkielisestä gestoriasta. Kalliiksi se tuli, mutta asiat saatiin hoidettua.

Uusille yrittäjille Liisan neuvo on tupalata suunniteltu budjetti. Täällä on yllättäviä kustannuksia, joita ei Suomesta käsin osaa miettiä. Myös aikataulut venyvät ja liiketoiminta ei välttämättä ala suunnitellulla aikataululla. Liiketilan vuokraajalle ja remontin tekijälle kullanarvoinen henkilö on hyvä espanjalainen tekninen arkkitehti, joka tuntee kaupungintalon, sen väkeä ja tavat. Se helpottaa huomattavasti prosessia.

Liisa korostaa espanjankielentaidon merkitystä, mutta ihan tärkeimmäksi hän itse koki verkostoitumisen paikallisten yrittäjien kanssa. Kannattaa vaikka nipistää yksi tunti niistä vähistä yöunista tai kielenopiskelusta ja tavata naapuriyrittäjää, kehottaa hän. Olisin varmaan pistänyt muutaman kerran hanskat tiskiin, jos en olisi voinut jakaa asioita ihmisten kanssa, jotka tiesivät mistä puhuin. Sain muilta yrittäjiltä myös hyviä käytännönneuvoja ja lohdutti tietää, että muutkin olivat kokeneet samaa.

Vaikka Andalusiassa paikalliset vastapelurit ovat pääsääntöisesti miehiä ei Liisa kokenut koskaan olevansa huonommassa asemassa naiseutensa takia. Hetken pohdinta saa Liisan miettimään, että naiset saattavat olla jopa sitkeämpiä yrittäjiä. Meillä on luovuutta, joustavuutta ja uskomme unelmiimme. Tämä saa usein löytämään ratkaisuja tilanteisiin ja jatkamaan. Tähän yhtyy myös Liisan yrittäjäystävä sekä  -sparrari personal trainer Kaisa Saarentola (pääkuva). Yrittäjyydestä Aurinkorannikolla haaveileville Liisa sanoo, että jos sinulla on unelma ja se yrittäjyyden kipinä , niin lähde, elämä on lyhyt. Mikä on pahinta mitä voi sattua kun kokeilee? Aina rikastuu kokemuksista.

Yrittäjien naisosasto perustettu

Aurinkorannikon Yrittäjissä on tällä hetkellä noin 50 jäsentä, joista puolet ovat naisia. Yhdistyksessä aloittaakin oma naisjaosto ja sen vasta nimetty toiminnanjohtaja Minna Mänty-Sorvari on erittäin innoissaan asiasta. On hienoa voida auttaa muita ja jos he voivat oppia minun kokemuksistani, niin ei kaikkien tarvitse toistaa samoja virheitä, sanoo Minna.

minna mänty sorvari

Minna toimii kauneuden maailmassa. Myös Espanjassa perinteisesti miesten maailmassa, sillä hän toi miesten parturiketju MRoom konseptin Espanjaan. Ensimmäinen liike avattiin Fuengirolassa viime kesänä ja nyt on tämän kesän kynnyksellä vuorossa Málaga ja seuraavaksi Sevilla. Minna myös liikuttaa rannikon naisia suurin joukoin. ”Naisten Klubi” -kauneusillat ovat tarjonneet salin täysille naisia myös mahdollisuuden tutustua muihin suomalaisiin naisiin. Jäseniä on jo 350 vaikka ikää klubilla on vasta vajaa kaksi vuotta. Uusimpana ideana on Miss Moneypenny second hand kauppa. Ensimmäinen pop-up myymälä järjestetään 9.3 Studio MindBodyn tiloissa Fuengirolassa. Miten aika riittääkin tähän kaikkeen, naurahtaa Minna ja päättelee, että kun tekee sitä mitä osaa hyvin, niin siitä nauttii tekemisestä ja se tuottaa tulosta.

Nyt häntä harmittaa, että ei tullut opiskeltua espanjaa ennen maahanmuuttoa. Pidän espanjankielen taitamista erittäin tärkeänä, yllättävän vähän ihmiset puhuvat täällä englantia, pohtii Minna. MRoomin asiakkaistakin iso osa on muita kuin suomalaisia. Jos haluat tavoittaa espanjalaiset asiakkaat on kielitaito ja kulttuurin tuntemus tärkeää. Opiskelen paraikaa ahkerasti espanjaa ja liikeneuvotteluissa paikallisten yrittäjien kanssa sitä tulee pakostakin harjoiteltua.

Kun on päättäväinen ja tietää mitä haluaa, niin ei ole mitään väliä sukupuolella, saat asiat sujuvasti hoidettua, toteaa Minna.

Minna Mänty-Sorvarin yhtystiedot jos tulee kysyttävää yrittäjyydestä Aurinkorannikolla
minna.mantysorvari@gmail.com  ja puh  +34 635 297 829.

Vuoden ulkosuomalainen 2016

Suomi-Seura valitsi Suvi Kaurasen Vuoden ulkosuomalaiseksi 2016. Tunnustus tuli pitkästä ja monipuolisesta toiminnasta suomalaisyhteisön hyväksi. Suvi Kauranen on rannikon konkareita, hän muutti tänne jo vuonna 1992. Alue oli tuttu, mutta valmista liikeideaa ei ollut, muistelee Suvi. Annoin itselleni kuusi kuukautta aikaa saada pyörät pyörimään. Alku sujui tehden kaikenlaista mm. siivoten, mainoksia myiden ja tehden vyöhyketerapiahoitoja, mutta kuuden kuukauden päästä oli golfravintolan tilan vuokrasopimus solmittuna.

suvi kauranen

Erityisesti golffaajia palvelevaa ravintolaa ei alueella vielä ollut ja sille oli selvästi tilausta. Sen toiminta laajeni muihin palveluihin ja työpäivät venyivät usein pitkiksi. Suvi on ollut mukana myös kunnallispolitiikassa, mutta keskittyy nyt kiinteistövälitysyritykseensä SuVillaan ja vapaa-ajallaan vapaaehtoistoimintaan SOS -ryhmässä. Jos voisin jotain tehdä toisin, niin olisin ollut enemmän kotona lasten kanssa, toteaa Suvi monen yrittäjän suulla.

Minulla ei tänne muuttaessani ollut kummoista espanjan kielitaitoa ja nyt voin sanoa, että sen osaaminen on ihan avainasia, painottaa Suvi. Kielitaidon mukana tulee tärkeä kulttuurin tunteminen. Kielitaidottomana jäät myös muiden armoille yrityksesi byrokraattisten asioiden hoidossa, puhumattakaan paikallisesta elämämänmenosta.

Espanjalaiset saavat Suvilta kiitosta. Täällä on ollut helppoa olla ja toimia ulkomaalaisena naisena, kertoo Suvi. Espanjalaiset ovat niin ihania ja avuliaita ihmisiä.

Suvin neuvo lapsille, ja miksei muillekin, on ollut, että tehkää sitä mistä tykkäätte ja poika Eppu jatkaakin äidin jalanjäljissä perheyrityksessä.