Rannan ensiapupaikat

Costa del Solin rannikolla sijaitsee muutamia Punaisen Ristin ensiapupisteitä, joihin voi mennä hoidettavaksi tapaturman sattuessa. Rannoilla on myös Punaisen Ristin hengenpelastajia vilkkaimmalla turistikaudella heinä-elokuussa.

Sairaalat, joihin voi hakeutua ja ajanvaraus

Tapaturman tai sairauden sattuessa terveyskeskuksien ja sairaaloiden ensiapuun voi mennä ilman ajanvarausta. Mukaan tosin kannattaa ottaa mahdollisuuksien mukaan espanjaa puhuva tulkki, sillä vain pieni osa hoitohenkilökunnasta osaa englantia.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat sairaanhoitoa oleskellessasi Espanjassa. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voivat hakea Kelan toimistoista kaikki Suomen sosiaaliturvaan kuuluvat henkilöt, jotka lähtevät lomalle EU- tai ETA-maahan tai Sveitsiin. Kortti on maksuton ja sen saa suomen- tai ruotsinkielisenä.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti korvaa aikaisemmin käytössä olleet E111-, E119- ja E128-lomakkeet. Kukin maa antaa sairaanhoitoa oman lainsäädäntönsä ja järjestelmänsä mukaisesti. Matkailija saa vastaavat sairaanhoitopalvelut samoin omavastuukustannuksin ja menettelyin kuin kyseisen maan omat kansalaiset.

Ruokamyrkytys

Ruokamyrkytyksen sattuessa on syytä hankkiutua heti sairaalaan, sillä lämpimässä ilmassa oireet pahenevat ja tilasta voi tulla vakava. Ruokamyrkytys ilmenee usein ripuli- ja/tai oksennustautina, johon voi liittyä myös kuumetta.

Oireet alkavat yleensä 1-12 tunnin kuluttua pilaantuneen ruoan tai veden nauttimisesta ja ne kestävät tavallisesti 2-3 päivää.