Kolme tärkeintä kriteeriä asuntoa hankittaessa ovat sijainti, sijainti ja sijainti, myös Espanjassa. Täydellinen sijainnin valintaan vaikuttaa asunnonkäyttötarkoitus sekä asunnon käyttäjän elämäntilanne ja -tyyli. Asunnon ostajan kannattaa harkita huolellisesti mille alueelle rahansa sijoittaa, sillä väärältä alueelta ostettu asunto tulee loppujenlopuksi kalliiksi.

Asunnon ostaminen on aina erittäin merkittävä taloudellinen päätös. Asuinalueen ja asunnon valinnassa kannattaa siis olla tarkkana, pitää pää kylmänä ja etsiä rauhassa paras vaihtoehto. Monet vuokraavatkin ensin kohdealueelta asunnon ja tutkivat rauhassa eri vaihtoehtoja sekä ympäristöolosuhteita. Se onkin varteenotettava toimintatapa erityisesti, jos alue tai maa on entuudestaan tuntematon.

Käyttötarkoitus

Ensimmäinen mietittävä kriteeri on tuleeko asunto omaan käyttöön vai vuokrattavaksi. Vuokrauksessakin on kaksi vaihtoehtoa: loma- tai pitkäaikainen vuokraus. Oikein valittu sijainti takaa itselle mukavan asumisen tai tuloksekkaan vuokraustoiminnan.

Toimivuus

Jokainen painottaa alueen ja asunnon valinnassa omia mieltymyksiään. Yhdelle harrastusmahdollisuuksien läheisyys ratkaisee alueen valinnan ja esimerkiksi golfkenttien läheisyyteen nouseekin yhä laajempia asutuskeskuksia.

Toinen taas arvostaa asunnon keskeistä sijaintia keskustan ja palveluiden tuntumassa. Koulujen, päiväkotien, lääkäripalvelujen, ostosmahdollisuuksien ja hyvien ulkoilumahdollisuuksien läheisyys on monille tärkeää. Espanjassa ala-aste ikäiset lapset pitää aikuisen viedä ja noutaa koulusta. Tämä tarkoittaa neljää matkaa päivässä.

Uudisrakennusalueiden yhteyteen suunnitellaan usein liikekeskuksia ja muita palveluja. Niiden toteutumisajanjakso on kuitenkin yleensä erittäin pitkä, joten niiden varaan ei kannata lähitulevaisuuden suunnitelmiaan tehdä.

Yhdelle asuinalueelle kertyy usein tiettyjen kansallisuuksien edustajia. Joillekin alueille muuttaa enemmän espanjalaisia, toiset lähiöt ovat taas kansainvälisempiä. Itselle ns. hyvät ja huonot alueet voi poimia paikallisten keskusteluista tai lehtijutuista.

Liikkuminen

Espanjaan muuttavan tai loma-asuntoa etsivän tulee myös huomioida kulkuyhteydet. Jollei aio hankkia omaa autoa tai vuokrata sellaista aina loman ajaksi, julkiset kulkuyhteydet on syytä tarkistaa huolellisesti. Ne tosin saattavat muuttua koska tahansa, joten niiden varaan ei voi täysin laskea.

Moni suomalainen suosii keskusta-asumista, missä kaikki tarvittava löytyy kävelyetäisyyden päästä.. Lyhyet matkat taittuvat myös kätevästi autoa edullisemmalla skootterilla tai polkupyörällä. Espanjassa tämä on toimiva vaihtoehto ympäri vuoden.

Melutaso

Monilla taajama-alueilla liikenteen melutaso on korkea myöhään iltayöhön asti. Mikäli liikenteen häly häiritsee, on ennen hankintapäätöksen tekoa hyvä tarkistaa, millaiset liikenneolosuhteet alueella on eri vuorokauden aikoina ja viikonpäivinä. Samalla kannattaa tarkistaa onko lähistöllä baareja tai ravintoloita, jotka voivat aiheuttaa meluhaittoja erityisesti viikonloppuisin.

Hintataso

Suosituimmat alueet ovat luonnollisesti myös hintatasoltaan korkeampia. Rannan läheisyys nostaa hintaa, joka saattaa nopeastikin laskea kortteleittain kauemmas rannasta mennessä. Juna- ,metro-ja bussiaseman läheisyys on aina hintaa kohottava tekijä. Edullisemmalla pääsee, jos alueella ei ole palveluita ja auto on tarpeen. Tällöin täytyy itse viihtyä rauhallisessa lähiöilmapiirissä ja olemaan valmis sekä ajamaan että etsimään parkkipaikkaa tai maksamaan keskusta parkkeerauksesta aina asioille mennessä.

Ranta vai sisämaa

Kesäisin rantaelämä on vilkasta ja se tarkoittaa myös enemmän liikennettä sekä ääniä vuorokauden ympäri. Parkkipaikkaa on vaikea löytää kesäkuukausina. Talvella kosteusprosentti on korkeampi rannan tuntumassa ja tuulet voimakkaampia. Vaikka Suomesta katsottuna ajatus omasta merinäköalasta voi tuntua romanttiselta, niin kaikille se ei ole käytännössä se paras vaihtoehto.

Sisämaassa asunnot ovat yleensä edullisempia ja naapurit paikallisia, joten elämänmeno on normaalimpaa ympäri vuoden. Asukkaat ovat paikallisia murteineen, tapoineen ja kulttuureineen, hyvässä ja pahassa. Espanjassa sää on aina viileämpää rannikkoalueilla ja jo kymmenenkin kilometriä sisämaahan voivat lämpötilat nousta huomattavastikin. Mitä korkeammas noustaan sisämaahan mennessä sen vilpoisempaa sisämaassa on, myös talvella.