Marbella on aina ollut varakkaiden suosima lomapaikka. Arabit ovat käyneet siellä jo yli 30 vuotta viettämässä kesälomiaan. Tulijoiden lukumäärä ei ole suuri, mutta heidän käyttämänsä rahasumma on. Tällä viikolla heitä odotetaan taas tulevaksi, ennätysmäärin.

Ramadan, muslimien pyhä juhla, päättyy tänään ja silloin kuukauden paastoamisen jälkeen alkaa perinteisesti heidän kesälomansa. Muslimituristeja tulee erityisesti Kuwaitista, Saudi-Arabiasta, Qatarista, Emiraateista ja Marokosta.

 

He viipyvät lomallaan keskimäärin vähintään 10 päivää, mikä on kaksinkertainen määrä muihin turisteihin verrattuna ja he saapuvat yleensä isossa ryhmässä. He kuluttavat päivässä noin 2000€/hlö.

 

Heidän tyyliinsä kuuluu varata matka ja majoitus viime tingassa. Osalla majoitusyrityksistä on jo vaikeuksia saada näitä isoja ryhmiä mahtumaan. Kulttuuriin kuuluu tarjota lisää rahaa, jolla odotetaan ovien aukenevan ja huoneiden tyhjenevän, Espanjassa se ei aina toimi. Haluttuja ovat villat, merinäköala ja isot huoneistot. Palvelua myös vaaditaan normaalia enemmän.

 

Marbellan luxusliikkeet ja palvelut ovatkin varustautuneet tähän aikaan. Kauneushoitolat, boutique -myymälät, hotellit sekä ravintolat ovat ottaneet arabiasiakaskunnan huomioon. Kaikki muslimit eivät lomallaan ole tarkkoja uskontonsa vaatimuksista, mutta Marbellaan on kuitenkin avattu ensimmäinen halal -sertifikaatin saanut hotelli. Myös muut tasokkaat majoitusliikkeet ja ravintolat ovat tehneet halal -ruokalistoja, karttoja moskeijoihin, kyltityksiä missä suunnassa on Mekka jne.

 

Nykyinen Saudi-Arabian kuningas Salman Ibn Abdelazi omistaa palatsin Marbellassa. Prinssinä hän vietti siellä melkein kaikki kesänsä viimeiset 30 vuotta. Hänen lempiajanviettoonsa kuluu churros ja kaakao yhdistelmän nauttiminen Plaza de los Naranjoksella sekä kävely Puerto Banúksen satamassa missä hänen laivansa ”Saf of London” on laiturissa. Marbellan kesän kuumin kysymys onkin, saapuuko hän taas, nyt kuninkaana, tavanomaiselle lomalleen.

 

Lähde ja kuva: Sur in English