Àlora - puolessa tunnissa rannikolta aitoon Espanjaan

Vilkas andalusialainen sisämaan valkoinen kylä tarjoaa monenlaista tekemistä Caminito del Rey vaelluksesta juustojuhliin. Tänne muuttavat ne, jotka haluavat elää tavallista elämää espanjalaisin maustein.

Malagasta noin 40 km länteen Guadalhorce -joen varrella sijaitsevan kylään pääsee Renfe junalla Málagasta puolessa tunnissa. Fuengirolasta junalla tulijat voivat vaihtaa Áloran junaan jo Victoria Kentin asemalla. Juna-asema sijaitsee selvästi kylän alapuolella ja asemalta onkin bussikuljetus Áloran keskustaan. Silmiinpistävinä maamerkkeinä kohoavat kaupungin laidalla jylhä Hacho -vuori sekä vanha linna, jonne on ilmainen sisäänpääsy. Läheinen El Chorron tekojärvi on sekä suosittu retkeily- ja virkistysalue.

Kylässä asuu noin 15 000 asukasta, joista vain pieni vähemmistö on ulkomaalaisia ja hekin ovat hyvin integroituneet paikalliseen elämään. Álorasta saakin ostettua rannikkoa edullisemmin kylätalon tai maalaistalon avarilla maisemilla. Ensin on kuitenkin ehkä suositeltavaa asua vuokralla ja kokeilla sopiiko espanjalainen kyläelämä itselle.

linna rr

Vaeltaminen

Álora on suosittu vaeltajien kohde. Sen monipuolinen ympäristä vuorineen ja järvineen tarjoaa monta erilaista vaellusreittiä. Ehdoton suosikkivaellus on Caminito del Rey.

Sää

Andalusian sisämaan kylissä ovat kesät kuumempia kuin rannikolla ja talvet hiukan viileämpiä. Nyrkkisääntöjä voi pitää, että talvella voi vähentää rannikon lämpötilasta viisi astetta ja kesällä lisätä saman verran. Keväällä ja syksyllä päivälämpötilat voivat olla samat kuin rannikolla, mutta yöllä on kylmempää. Abdaljísin vuoristo suojaa pahimmilta pohjoistuulilta

Matkailu

Jos pääsiäisen tahtoo kokea paikalliseen tapaan, niin Alora on varteenotettava vaihtoehto reissun kohteeksi. Pääsiäinen on espanjalaiseen tapaan yksi kylän vuoden isoimmista juhlista.

Kylän omaa vuotuista juhlaa Feria de Aloraa juhlitaan heinä-elokuun vaihteessa.

alora rr

Turistitoimiston aukioloajat

Ma-pe 10-14
La 10-13

Kaupunginmuseo on auki ma-pe 10-14 ja la 10.30-13.30, sisäänpääsymaksu 1.50€.

Kaupungissa on hotelli ja pari hostelia, mutta eniten tarjolla on maatilamajoitusta (alojamiento rural). Listat majoituksista, ravintoloista ja matkatoimistoista löytää mm. kaupungintalon nettisivulta www.alora.es/alor/Alojamientos/

perotas rr

Dia de la Sopa de Perota

Lokakuun ensimmäisenä lauantaina juhlitaan Perota keittoa. Andalucian Elämysmatkojen retkiä vetävän Roy Roosin mielestä tämä on Áloran paras juhla. -Kävimme viime vuonna siellä ryhmän kanssa nauttimassa keittoa ja upeasta tunnelmasta. Ohjelmassa myös konsertteja ja flamencoa. Keiton ainekset ovat leipä, tomaatti, sipuli, paprika, valkosipuli, hierbabuena minttuyrtti, saframi ja pippuri.

Juustojuhlat

Helmikuussa vietetään perinteisten juustojen festivaalia eli Mercado de Quesos Traditionales. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 18.-19.2. Mirador de la Canculassa kylän keskustassa. Siellä voi maistella ja ostaa erilaisia juustoja, kyytipoikana tietenkin viiniä ja muita juomia. Kahdeksan juuston maistelukortti maksaa 5€. Mukana on parisenkymmentä juustonvalmistajaa Málagasta, Sevillasta, Jaénista, Cádizista ja Grandasta, jotka tuovat näytille yli 50 erilaista juustoa. Läheisellä aukiolla Plaza Fuente Arriballa sen kahdeksan baaria järjestävät samana viikonloppuna Ruta de tapan eli yksi tapas ja juoma maksavat yhteensä 2€.

juustofiesta rr

Tapahtuman aukioloajat: la klo12-20 ja su klo 11-17.

Ohjelmassa mm.

Lauantai

13 Työpaja juuston valmistuksesta

16.30 Historiakierros Álorassa, ilmoittautuminen infotiskillä. Opas puhuu myös englantia.

17.30 Vierailu juustola El Llano Jaraliin, sijainti: Poligono Industrial la Molina

Sunnuntai

11 Karitsoiden pulloruokintaa lapsille

12 Kokkausnäytös, pääkokki Sergio Garrido Hotel Vincci Posada del Patiosta Málagasta

Infoa:
www.alora.es

Juna-aikataulu

Kuvat: Roy Roos