Ulkomailla asuvat suomalaiset tietävät, miten haastavaa lukemisen löytäminen omalla äidinkielellä voi olla. Espanjasta ei suomenkielistä kirjallisuutta juuri kaupoista löydy, joten ainoaksi vaihtoehdoksi usein jää netistä tilaaminen. Fuengirolan Los Bolichesista löytyy luettavaa runsaan suomalaisasutuksen vuoksi.

Omaksi

Hemingway Bookshop on myynyt suomenkielistä jo pian 17 vuotta. Tänä päivänä valikoimasta löytyy kirjoja myös muilla skandinaavisilla kielillä sekä englanniksi ja espanjaksi. Valikoimaa on laidasta laitaan, hyllyistä löytyy romaaneja, matkaoppaita, historia-, ruoka-, viini- sekä espanja-aiheisia kirjoja. Espanjan kielen oppikirjoja löytyy sekä kurssilaisille että omaehtoiselle opiskelijalle. Päivän lehtinä löytyvät puolenpäivän aikaan Helsingin Sanomat, Iltalehti ja Iltasanomat.

”Kauppaan pystytään tilaamaan mikä tahansa kirja. Meiltä saa myös oppikirjoja, ja esimerkiksi lukiokirjoja tilataan usein”, kauppias Markku Vento vinkkaa. Liikkeestä löytyy myös melko laaja divariosasto, jonne kirjat tulevat lahjoituksina.

Lainaksi

Jos et halua tai tarvitse kirjaa pysyvästi omaksesi, voit lainata sen. Los Bolichesin kauppahallissa sijaitsee Biblioteca Internacional, eli kansainvälinen kirjasto, jonne voi hankkia ilmaisen kirjastokortin. Kirjat on saatu lahjoituksina ja sen laajasta valikoimasta suurin osa on suomeksi ja muilla pohjoismaalaisilla kielillä sekä esimerkiksi englanniksi ja saksaksi. Kirjasto pyörii vapaa-ehtoisten voimin ja maanantaisin voi liittyä talkoisiin, joissa lajitellaan ja kunnostetaan kirjoja. Pienten tilojen vuoksi osa kirjoista viedään käytettyjen tavaroiden kauppaan Kirpunpusuun myyntiin ja niiden tuotot käytetään vapaaehtoistoiminnan hyväksi.

Vapaaehtoistoiminta kirjastossa antaa mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin. ”Istumme kaikki ison pöydän ympärillä kunnostamassa kirjoja ja juttu luistaa. Talkoissa on aina hyvä porukkahenki eikä työ tunnu työltä, mutta siitä on iso apu kirjastolle”, kirjaston talkootyöläisiin kuuluva Anne Sarri kehuu. (kuvassa vasemmalla kädessään kirjaston maskotti. Oikealla kirjaston ylläpitäjä Marja Tähtinen) ”Saavuin Fuengirolaan noin kaksi vuotta sitten. Halusin tutustua uusiin ihmisiin, joten tulin mukaan tähän toimintaan. Kirjoja kunnostaessa tutustuu monipuolisesti opiskelijasta eläkeläiseen.”

Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla toimii kolmessa paikassa kirjasto: Seurakuntakodilla ja Pacosintuvalla Fuengirolassa sekä Torremolinoksessa Torrentuvalla. Seurakuntakoti ottaa vastaan kirjalahjoituksia joten valikoima on laaja. Niitä voi lainata ilman kirjastokorttia, vihkoseen kirjataan oma nimi ja lainattujen kirjojen määrä. Kirjoille ei ole määrätty mitään tiettyä lainausaikaa, hitaammatkin lukijat ehtivät rauhassa lukea omaan tahtiin.

Kirjojen vieminen takaisin Suomeen voi olla melko työteliästä. Painavien matkalaukkujen kantamisen toinen vaihtoehto on jättää luetut kirjat edellä mainittuihin kirjastoihin. Kirjastojen hoitajat ottavat kirjoja vastaan aina aukioloaikoina.

Muualla Espanjassa

Suuren suomalasiasutuksen vuoksi luettavaa löytyy lisäksi mm. Madridista Suomen Madridin Instituuttista, Torre del Marin Cudecasta, Las Palmasista, Playa del Inglesistä ravintola Mummolasta, Torreviejasta Think pink ravintolasta ja Suomi-Seuralta.

Hemingway Bookshop: http://www.hemingwaybookshop.com/

Biblioteca Internacional: https://www.facebook.com/BibliotecaNordica

Suomen evankelis-luterilainen kirkko: http://www.suomenkirkkoespanjassa.net/

Suomen Madridin Instituutti: http://madrid.fi/kirjasto-suomen-madridin-instituutti/

Torreviejan Suomi-Seura: costablancasuomiseura.es/