Costa del Solina tunnetaan 185 kilometrin mittainen kaistale rannikkoa Málagan ja Cádizin provinssien alueella Andalusiassa. Aurinkorannikko on on yksi maailman suurimpia turistikohteita ja kävijäennätyksiä rikotaan edelleen. 

Turismi on päätoimiala koko Costa del Solilla ja siihen tukeutuva asuinrakennusteollisuus on toinen merkittävä sektori. Jos Aurinkorannikolta otetaan koko pituudelta kilometrin levyinen kaistale, siitä on rakennettu hieman yli 50 prosenttia. Rakennusten helminauha katkeaa vain Cuervon rinteiden ja Guadalhorcen jokisuiston alueella Málagassa, Maro-Cerro Gordon kallioilla Nerjassa sekä Artolanhiekkadyyneillä Marbellassa.

Andalusian karttaan punaisella merkitty alue on Costa del Sol.

 

Costa del Sol ulottuu Nerjasta Gibraltarin kupeeseen, La Línea de la Concepciónille, saakka. Aurinkorannikko jaetaan itäiseen ja läntiseen alueeseen. Keskelle jää Málaga. Costa del Sol Occidental on turistien paremmin tuntema ja koostuu seuraavista yhdeksästä kaupungista: Torremolinos, Benalmádena, Mijas, Fuengirola, Marbella, Manilva, Casares, Estepona ja Benahavís.

Pääosa Espanjassa asuvista ja vierailevista ulkomaalaisista valitsee läntisen rannikon palveluineen, mutta myös pienten kylien tunnelma viehättää. Niitä on pullollaan Costa del Sol Oriental (”La Axarquía”), joka muodostuu viidestä paikkakunnasta: Nerja, Torrox, Algarrobo, Vélez-Málaga ja Rincón de la Victoria. Axarquían rannikolta löytyy subtrooppinen alue; mikroilmasto mahdollistaa muun muassa mangon, papaijan ja avokadojen viljelyn seudulla.

Palveluiden ja elintarvikkeiden hintataso on pysynyt Espanjassa houkuttelevalla tasolla, ja vahva omaleimainen kulttuuriperinne on eräs Andalusian matkailuvalteista. Eteläespanjalainen elämäntyyli ja mañana-meininki saavat toisinaan ulkomaalaiset kiristelemään hampaitaan, mutta saman rennon asenteen vuoksi seudulla viihdytäänkin.

 

Estepona on koko ajan suosiotaan kasvattava kaupunki läntisellä Costa del Solilla.

Suomalaisen helppo viihtyä

Aurinkorannikko on suomalaisten turistien suosituimpia matkakohteita maailmassa. Alueella myös asustaa paljon suomalaisia, joko pysyvästi tai talvet etelässä viettävinä ”muuttolintuina”. Kaikkein suurin suomalaisyhteisö löytyy Fuengirolasta, jossa suomalaiset palvelut ovat keskittyneet Los Pacosin ja Los Bolichesin kaupunginosiin.

Suomalaisen on helppo asua Costa del Solilla. Siellä pärjää omalla murteella, sillä lähes kaikki palvelut on saatavissa omalla kielellä. Sen takaavat lukuisat yrittäjät ja ammatinharjoittajat: kiinteistönvälittäjät, asianajajat, rakentajat, sähkömiehet, mekaanikot, lääkärit, hammaslääkärit, kampaajat, kosmetologit, hierojat ja niin edelleen. Puhumattakaan suomalaisista ravintoloista, kahviloista ja baareista, joita rannikko tarjoaa pilvin pimein. Lisäksi suomalaiset mediat tarjoavat koko ajan ajankohtaisia uutisia ja informaatiota kotimaan kielellä.

Costa del Solin paikkakunnat: Nerja, Torrox, Algarrobo, Vélez-Málaga, Rincón de la Victoria, Málaga, Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola, Mijas, Marbella, Benahavís, Estepona, Casares, Manilva, San Roque, La Línea de la Concepción

Fuengirolassa toimivassa Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa aloitti elokuussa 2018 koulunkäynnin ennätysmäärä oppilaita ja sen yhteydessä toimii myös suomalaista opetussuunnitelmaa seuraava lukio. Fuengirolan, Benalmádenan ja Torremolinosin lukuisat suomalaisyhdistykset tarjoavat runsaasti harrastustoimintaa ja aktiviteetteja jäsenilleen ja niiden toimintaan on helppo mennä mukaan. Aurinkorannikon seurakunta on myös erittäin aktiivinen ja penkit ovat täynnä väkeä jumalanpalveluksissa sunnuntaisin.

Uunituoretta korvapuustia on siis Costa del Solilla tarjolla viikon jokaisena päivänä ja torstaisin voi halutessaan valita, missä hernekeittonsa nauttii.

Kansojen suosiossa jo tuhannet vuodet

Costa del Solin alueella ovat viihtyneet useat eri kansat ja kulttuurit historian saatossa. Löydösten mukaan eteläisessä Espanjassa oli asutusta jo yli 20.000 vuotta sitten. Málaga on saanut nimensä foinikialaisilta, kreikkalaiset pystyttivät rannikolle kukoistavia siirtokuntia, kuten Torre del Marin ja karthaglaiset hallitsivat rannikkoa noin 400 vuoden ajan. Heidän jälkeensä tulivat roomalaiset, jotka tekivät Andalusiasta osan imperiumiaan ja sekoittuivat vähitellen alkuperäisväestöön. Aluetta hallitsivat vielä vandaalit, länsigootit ja maurit ennen kuin Katoliset kuninkaat yhdistivät maakunnat valtioksi.

Costa del Solin matka kansainvälisen massaturismin kehdoksi alkoi 1950-luvulla. Ensimmäisenä alueen löysivät britit, saksalaiset, skandinaavit ja ranskalaiset, joiden ansiosta alueen talous kehittyi nopeasti ja rannikolle alkoi nousta hotelleja ja asuinkiinteistöjä kuin sieniä sateella.

Turistit löysivät ensimmäisenä Costa del Solilta Torremolinosin. Kuva: Flickr.com

1960- ja 1970-lukujen vaihdetta kutsutaan Costa del Solin ”kulta-ajaksi” (esp. ”la época dorada”). Torremolinosista alkunsa saanut turistiryntäys levisi dominoefektin tavoin Benalmádenaan, Fuengirolaan ja Mijakseen. Pienet kalastajakylät muuttuivat nopeasti kansainvälisiksi lomakohteiksi. Rannikolle suuntasi paljon varakasta väkeä, aristokraatteja ja monia tuon ajan tunnetuimmista julkisuuden henkilöistä maailmalta.

Aurinkorannikon turistikaupungeissa on eletty villejä aikoja, rikottu rajoja ja uskallettu asioita, mitkä eivät muualla Euroopassa olisi tulleet kuuloonkaan. Hotellien ja yökerhojen avajaiset vilisivät Hollywood-tähtiä, ja rannoilla on nähty yläosattomissa niin Salvador Dalín muusa Gala Eluard kuin näyttelijä Elisabeth TaylorkinBrigitte Bardot pulahteli Välimereen ilman rihmankiertämää ja Mijaksen Byblos-hotellilta sai paparazzi kuvan ystävien kanssa matkalla olleesta Lady Dianasta yläosattomissa vuonna 1994.

Euroopan lempein ilmasto

Aurinkorannikolla on leudoin talvi-ilmasto koko manner-Euroopassa. Rannikkoa myötäilevä vuorijono suojaa viileiltä pohjoisen tuulilta ja vuoteen mahtuu yli 300 aurinkoista päivää. Vuoden keskilämpötila on 19 astetta. Kesä on kuiva ja kuuma, ja lämpötilat nousevat yli 30 asteeseen. Talvi on kostea ja leuto, ja päivälämpötila nousee yleensä talvellakin yli 15 asteen. Samoissa asteissa pysyttelee myös meriveden lämpötila.

Länsituuli tunnetaan nimellä poniente ja idästä puhaltaa levante. Vettä satelee yleensä marras- ja toukokuun välillä ja loppu vuosi on kuivaa. Tästä johtuen luonto onkin talvisin vehreä, mutta aluskasvillisuus kuivuu kesäisin auringon paahteessa kokonaan. Vettä ei tipu taivaalta kesällä useaan kuukauteen.

Costa del Sol on talvisin muuttolintujen, mutta kesäisin espanjalaisten. Eteläisen Espanjan kesähelteet ovat monelle suomalaiselle liikaa, samoin kuin valtava turistien määrä ja liikenneruuhkat. Sesonki on rannikolla huipussaan heinä- ja elokuussa, sillä sisämaassa kelit ovat vielä tukalammat, ja kesälomiaan viettävät espanjalaiset suuntaavat massoittain Välimeren rannalle vilvoittelemaan. Aurinkorannikolla on paljon muualla päin Espanjaa asuvien omistamia loma-asuntoja.

Valkoiset talot ja värikkäät kukat kuuluvat katumaisemaan kaikissa Costa del Solin kylissä ja kaupungeissa.

Hyvät kulkuyhteydet ja edulliset lennot

Liikenneyhteydet Costa del Solille ovat mitä parhaimmat. Málagan vuonna 2010 laajennettu lentokenttä rikkoi vuonna 2017 oman ennätyksensä ja palveli yli 18 miljoonaa matkustajaa. Kansainvälisellä kentällä riittää vipinää ympäri vuoden. Reittiyhteyksiä ja suoria charter-lentoja Suomen ja Espanjan välillä tarjoaa useampi lentoyhtiö viikon jokaisena päivänä.

Junayhteydet ovat kohtuullisen hyvät joka puolelle Espanjaa. Ne paranivat huomattavasti luotijuna AVE:n myötä vuoden 2007 lopulla. Nyt Málagan keskustasta pääsee junalla Madridin keskustaan suunnilleen yhtä nopeasti kuin matka taittuisi lentäen, kenttäkuljetuksiin menevä aika huomioon ottaen. Linja-auto on edullinen vaihtoehto pitkilläkin matkoilla ja paikallisbusseja oppii nopeasti käyttämään.

Läntisellä Aurinkorannikkolla on helppo liikkua paikallisjunalla ja se pysähtyy myös lentoasemalla. Nykyisellään reitti ulottuu Málagasta Fuengirolaan, mutta jonain kauniina ja kauan odotettuna päivänä se tulee jatkumaan Marbellaan saakka. Itäisellä Axarquían alueella julkiset yhteydet eivät ole yhtä hyvät ja siellä onkin helpoin liikkua omalla autolla tai moottoripyörällä.

Autoilu on Aurinkorannikolla helppoa ja tieverkosto tarjoaa siihen loistavat puitteet. Omalla autolla voi matkata myös Suomen ja Espanjan väliä, jolloin ajokilometrejä kertyy lyhimmilläänkin reilusti yli 3.000 kilometriä.

Costa del Sol tunnetaan myös nimellä Costa del Golf.

Harrastusmahdollisuuksia laidasta laitaan

Costa del Sol tunnetaan myös nimellä Costa del Golf. Alueella on Euroopan suurin golfkenttäkeskittymä; kenttiä löytyy yhteensä yli 70. Málagan provinssin ensimmäinen golfkenttä avattiin vuonna 1929 ja nykyisestä tarjonnasta löytyy useita erittäin tasokkaaksi luokiteltuja kenttiä.

Costa del Solilla ei ole pakko maata rannalla aurinkoa ottamassa. Seudulla on laajat harrastusmahdollisuudet niin vesiurheiluun, luonnossa liikkumiseen, kiipeilyyn, ratsastukseen, tanssiharrastuksiin kuin moneen muuhunkin urheilulajiin. Talvisin voi rannikolta tehdä myös hiihtoretken Sierra Nevadan rinteille.

Costa del Sol tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia kielten opiskeluun eri muodoissa, ja kulttuurin harrastajat ovat varsinaisen runsauden pulan edessä. Tarjolla on valtava määrä elämyksiä korkeakulttuurista undergroundiin. Etenkin Málagan kaupunki on kunnostautunut kulttuurin saralla ja pyrkii enemmän tai vähemmän tietoisesti kehittymään ”Etelä-Euroopan Berliiniksi”.

Järjestettyjä retkiä ja matkoja on tarjolla runsaasti niin paikallisten kuin suomalaistenkin järjestäjien toimesta. Pitkästä turismin historiasta huolimatta seudulla riittää aina uutta nähtävää ja koettavaa. Aurinkorannikosta on vaikea saada tarpeekseen.

Lähde: Espanja.com