Auringonpistos

Rannalla ja auringossa oleillessa on syytä olla tarkkana, sillä liiallinen suorassa auringossa olo voi altistaa auringonpistokselle. Auringonpistokselle altistuu oleskeltaessa paljain päin auringossa tai jos ei ole juonut tarpeeksi nestettä, eikä elimistön suolatasapaino ole kunnossa. Auringonpistoksen saaminen ei vaadi fyysistä rasitusta.

Helposti tunnistettavia oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, huimaus ja ärtyneisyys sekä pahimmissa tapauksissa tajuttomuus. Joskus pistokseen liittyy myös lihaskramppeja. Oireet tulee tunnistaa nopeasti ja hoito aloittaa heti.

Auringonpistoksen saanut henkilö tulee siirtää välittömästi varjoon ja viilentää häntä kaatamalla vettä hänen päälleen, kietoa viileä pyyhe pään ympärille tai viilentää päänaluetta muilla keinoin. Riittävä lepo ja nesteytys ovat tärkeitä auringonpistoksen hoidossa. Päänkohottaminen myös helpottaa oloa.

Auringonpistosta voi ennaltaehkäistä suojaamalla pään suoralta auringolta esimerkiksi lierihatulla ja juomalla tarpeeksi nesteitä. Runsaan hikoilun yhteydessä kannattaa juoda veden sijasta urheilujuomia. Hedelmät, vihannekset ja kevyet ateriat ovat suositeltavia.

Lämpöuupuminen

Lämpöuupumisella tarkoitetaan suolan menetyksestä ja kuivumisesta johtuvaa olotilaa, joka ilmenee uupumisena ja huonovointisuutena. Lämmin ja tyyni sää, suuri ilmankosteus sekä suora auringonpaiste lisäävät helteellä lämpötasapainon pettämisen vaaraa.

Lämpöuupumista voi ennaltaehkäistä samoilla keinoilla kuin auringonpistostakin. Ylipaino ja äsken sairastettu infektio lisäävät vakavan lämpösairauden riskiä. Vanhuksilla myös nesteenpoistolääkitys voi pahentaa tilannetta.

Voimakkaan hikoilun aiheuttama nestehukka korvataan vedellä. Pelkästään runsas vedenjuonti runsaan hikoilun yhteydessä voi aiheuttaa suolatasapainon häiriintymistä, jota voidaan hoitaa apteekista saatavalla Suero -nesteellä. Mikäli olo ei parane, on hakeuduttava hoitoon.

Palovammat

1. asteen vamma – iho punottaa ja on kosketusarka
2. asteen vamma – iholla näkyvissä kudosnesterakkuloita
3. asteen vamma – syviä kudosvaurioita

Palovamman ensiapu: vaurioaluetta viilennetään juoksevalla kylmällä vedellä vähintään 20 minuutin ajan.

Ensimmäisen asteen palovammat ja suppea-alaiset toisen asteen palovammat eivät vaadi lääkärin hoitoa. Ne suojataan lialta kuivalla ja puhtaalla sidoksella. Ainoastaan palovammoihin tarkoitetut sidokset, joissa mukana parantava voide, ovat suositeltavia.

Käsien ja kasvojen sekä laaja-alaiset toisen asteen ja kaikki kolmannen asteen palovammat kuuluvat ehdottomasti lääkärin hoitoon.

Meduusat

Aurinkorannikolla esiintyy toisinaan runsaasti meduusoja, ja nämä saattavat ihokosketuksessa aiheuttaa ikäviä ”palovammoja”.

Ensiapuna kannattaa käyttää merivedellä huuhtelua. Merivesi auttaa ihon vaurioitunutta kohtaa. Valele ärtynyttä ihoaluetta viinietikalla. Apteekista on myös ostettavissa pulveria, joka auttaa nopeasti, niin ettei ihoa enää kirvele.

Jotkut voivat olla allergisia meduusan myrkylle. Mikäli iho-oireet ovat laajoja ja jos kutinaa esiintyy muuallakin kuin kosketuksen saaneilla ihoalueilla, kannattaa käydä lääkärissä.