Aurinkorannikolla on hienosti toimiva suomalainen peruskoulu ja lukio, mutta mitä tehdä tarhaikäisen lapsen kanssa? Espanjalainen, tosin tarhamainen, koulu alkaa jo kolmevuotiaana, mutta mitä vaihtoehtoja on jos halutaan suomenkielistä päiväohjelmaa?

Aurinkorannikon evankelis-luterilaisen kirkon päiväkerho Pacosintuvalla Los Pacosissa on auki maanantaista torstaihin yhdeksästä kahteen, ja perjantaisin toimii perhekerho puoli kymmenestä kahteentoista. Perhekerhossa ei ole hoitajaa valvomassa lapsia, vaan ajatuksena on, että vanhemmat tai muut perheenjäsenet tulevat lapsen kanssa tutustumaan ja seurustelemaan muiden perheiden kanssa.

”On erittäin hyvä, kun voi tuoda muksun päiväksi leikkimään ikäistensä kanssa. Kotona ollessa energiaa ei oikein saa purettua”, 4-vuotiaan Veetin (kuvassa vasemmalla) isä Mikko Eskelinen kehuu. Veetin kaveri 5-vuotias Tiitus Maljonen (kuvassa oikealla) kertoo ujosti lempipuuhaansa kerhossa olevan piirtäminen.

Päiväkerhossa sovelletaan montessoripedagogiikkaa, jossa tuetaan lapsen omaa luonnollista kasvuprosessia. Kerhon ohjelmistossa on mm. urheilua, leikkejä, lauluja, askartelua ja rukouksia.

Virallisesti 1.10 avautuvalla Casa Angeliton Olohuoneella järjestetään keskiviikkoisin äiti-lapsikerho, jonne vanhemmat voivat tulla lastensa kanssa tapaamaan muita ihmisiä. Lasten leikkiessä vanhemmat saavat kahvin nauttimisen lomassa tutustua toisiinsa ja saada uusia tuttavuuksia. Casa Angeliton Olohuone sijaitsee Los Bolichesissa ja sisäänkäynti on Calle Santa Rosa kadulla. Lisäksi Casa Angelito tarjoaa tilapäistä ja jatkuvaa lastenhoitopalvelua, jolloin hoitaja tulee perheen kotiin tai hotellihuoneeseen hoitamaan lapset vaikka yönkin yli.

Andacaren suomalainen päiväkerho Mundo Magico Las Lagunaksessa tarjoaa osa- tai kokoaikaista hoitoa lapsille kymmeneen ikävuoteen asti. Kerho suljetaan marraskuun loppupuolella, mutta vielä on vähän aikaa jäljellä viedä lapsi päiväkerhoon.

”Lapsia voi tuoda hoitoon lyhyeksikin aikaa, monet lomalaiset tuovat lapsia hoitoon tunniksi tai vähän pidemmäksikin aikaa, jos vanhemmat haluavat viettää hetken kahdenkeskeistä aikaa”, Andacaren toimitusjohtaja ja terveydenhoitaja Mari Ahonen muistuttaa.

Päiväkerhon pääkieli on suomi, mutta siellä puhutaan myös englantia, ruotsia ja taitojen mukaisesti espanjaa. Osa lapsista puhuu espanjaa, ja kielitaitoa harjoitellaan puolin ja toisin: hoitajat oppivat lapsilta espanjaa ja lapset suomea. Päiväohjelmaan kuuluu leikkimisen lisäksi mm. lukeminen, askartelu, laulut, jumppaaminen, pelaaminen ja ulkoilu läheisissä leikkipuistoissa.

Mielenkiintoinen vaihtoehto on ottaa kotiin espanjalainen au pair. Lapsi saa kielitaidon, leikkipuistossa paikalliset kaverit sekä vanhemmat myös omaa aikaa tai mahdollisuuden työn tekoon. Siinä sivussa saattavat vanhemmatkin oppia espanjaa ja koko perhe paikallista kulttuuria.